HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa98
mod_vvisit_counterTegnap118
mod_vvisit_counterEzen a héten216
mod_vvisit_counterMúlt héten1010
mod_vvisit_counterEbben a hónapban4046
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban4737
mod_vvisit_counterÖsszes látogató445155

Látogatók 4
2022-06-28 11:15

Ódon városképek - Szentendre fürdői

Ódon városképek

"…szinte hihetetlennek látszik, hiányzik a nyaralóhelynek talán legfontosabb kelléke, nincs rendes fürdő."

(Szentendre és Vidéke Hírlapja, 1903. június 5.)

Az előző századforduló szentendrei lakóit 1889 óta helyi szabályrendelet kötelezte, mely szerint csak a kijelölt helyeken fürödhettek a Dunában reggel 5 és 8, délután szintén 5 és 8 óra között - kizárólag úszni tudók.
Az 1890-es években működő városi uszodát "…a város közönsége gyengén látogatja, s emiatt ennek Szent-Endrén való fenntarthatása vált kérdésessé" - állapította meg a város képviselőtestülete 1897. október 30-án, mégis évről-évre 300 koronával támogatta az uszoda tulajdonosát, mert - mint azt az 1900. november 29-i ülésen jegyzőkönyvbe vették - "…egészségügyi szempontból az uszoda fenntartása felette kívánatos".
Hasonló jóindulattal támogatta a képviselőtestület a M. Kir. Posta műszaki felügyelőségének azt a kérését, hogy területet béreljen a Duna-parton strandfürdő felállítása céljából. A város 1923-től 30 évre "…évi 10 azaz Tíz koronás arany lefizetésének kötelezettségével … bérbe adja a tulajdonát képező 876. hrsz. Duna-parti legelő területből kitűzendő 400 ölnyi területet azon célból, hogy ezen részből kérelmező mint erkölcsi testület saját részére fürdőkabinokat állítson fel, és általában fürdőtelepet létesítsen. … A kérdéses területen az igazi fejlődés csak - minthogy alkalmas fürdőterülettel bír - ezen irányból indulhat el. Épp ezért történt a bérösszegnek ily csekély mértékben, valamint a bérleti időtartamnak ily hosszú időre való megállapítása." - rögzíti a képviselőtestület 78/1923. számú véghatározata. Fél év múlva 600 négyszögölre emelték a postás strand területét, a bérleti díjat pedig a növekvő infláció miatt "12 kg búza tőzsdén jegyzett középárfolyama szerinti összeg"-re módosították.
A postás strand önmagában kevés volt a fővárosi posta-hivatalnokok, a szentendrei lakosok és az üdülővendégek igényeinek kielégítésére.
"Mint hírlik, az Országos Testnevelési Tanács és a vármegye főispánja együttesen felszólították a város hatóságát - adta hírül a Magyar Élet 1934. április 18-i száma -, hogy egy építendő városi uszoda tárgyában haladéktalanul alakítson meg bizottságot, mely hivatva lesz az uszoda minél előbbi létrehozása felől intézkedni. Midőn ezt a hírt közöljük, nem győzzük eléggé hangoztatni, hogy mennyire fontos, hogy a városnak egy rendes uszodát kellene felállítani. Mert hiszen városunknak mindene megvan ahhoz, hogy fürdőváros legyen: hegye, vize, gyönyörű környéke, - csak fürdője nincsen."
A Pilishegyvidék - Budakörnyék 1936. május 3-i száma szerint "Parcellázzák a Pap-szigetet. … A sziget északi részén strandfürdő és szállodával egybekötött vendéglő megépítése szerepel. A sziget és a szentendrei part között rendszeres kompközlekedést tartanak fenn, később hidat is építenek."
A papszigeti strand azonban évtizedek múlva sem készült el, a Duna-ág túloldalán, a monostori parton működött a város strandja. "A szigeten tengődő városi strand primitív. Modern strand nélkül illúzió beszélni Szentendre-üdülőhelyről." - olvasható a Pest Megyei Hírlap 1963. október 9-i számában. Végül 1966-ban avatták fel a papszigeti strandot - felnőtt medence nélkül. Az 1969-es szezon már felnőtt medencével indult. Az 1969. április 25-i tanácsülésen felszólalt egyik tanácstag, mivel "…az új strand belépőjegy-díjainak összegét - gyermekjegy 3,- Ft, felnőttjegy 5,- Ft, kabinjegy 15,- Ft - soknak tartja."

Néhány uszodával kapcsolatos további híradás:
A tervezett új gimnázium-épületről "…a megyei vezetés úgy döntött, hogy csökkenteni kell az eredeti beruházási programban megjelölt célokat, vagyis az uszodát vagy a műhelyeket el kell hagyni."
(Pest Megyei Hírlap, 1975. március 15.)

Az árvíz után a Pap-szigeten "…huszonöt ember dolgozik megfeszített munkával, hogy minél előbb megnyithassa kapuit a fürdő."
(Pest Megyei Hírlap, 1979. július 19.)

Jól működik a Rákóczi úti iskola tanuszodája, mivel Kovács Lajos "…szocialista milliomos 600.000 forintnyi alapítványt létesített sérült gyermekek gyógyítására úszás segítségével."
(Pest Megyei Hírlap, 1982. december 30.)

Dr. Sin Edit

 
Névnap
Ma 2022. június 28., kedd, Levente és Irén napja van. Holnap Péter és Pál napja lesz.
Hírajánló
Ivan Dan 2022 - Ezernyi mécses fénye

Ivan Dan 2022 - Luminaria Ezernyi mécses fénye

Szerettel hívjuk és várjuk június 26-án, szombaton Szentendrére, Ivandan ünnepére!
16 órakor
A templomdombi Keresztelő Szent János Plébánia Templomban szentmisével kezdődik az ünnep. Amelyet követően templom előtti keresztnél a dalmát zászló és az ősi dalmát nyelvűa 19. század elejéről való Szentségimádási felvonulási dokumentum ünnepélyes megszentelése történik.
Ezt követően Pilis Dániel Szentendre város alpolgármestere köszönti a közösség tagjait és a vendégeket.
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Keresés a honlapon