HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa29
mod_vvisit_counterTegnap96
mod_vvisit_counterEzen a héten719
mod_vvisit_counterMúlt héten1904
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3333
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban7559
mod_vvisit_counterÖsszes látogató303357

Látogatók 3
2020-08-15 06:15

2006 Vajda Lajos Stúdió Díj

A Vajda Lajos Kulturális Egyesület által alapított Vajda Lajos Díjat idén,  Balogh László és Deim Pál festőművészeknek ítélte oda az egyesület.

A díj átadására a Városháza dísztermében került sor, ahol Hahn Ferenc művészettörténész és Novotny Tihamér művészeti író méltatták a két kiváló művészt. A két laudáció itt olvasható:

 

Laudáció!

Azaz Deim Pál képzőművész életművének és szellemiségének vajdás dicsérete

 

A Vajda Lajos Stúdió Kulturális Egyesület által alapított Vajda Lajos-díj átadásának napja, bizonyára új időszámítás kezdeteként vésődik majd Szentendre művészettörténetébe. Ehhez azonban ismételjünk át néhány elengedhetetlenül fontos dátumot a sok nevezetes közül!

Vajda Júlia írja életrajzi feljegyzéseiben Vajda Lajosról: „A ház lakói felhördültek ellenem, hogy egy haldoklót hoztam a lakásba. Kitelefonáltam a Budakeszi-szanatóriumba. A mentők elvittek bennünket oda. Szombat délelőtt volt. Lajos, aki mindig felfigyelt a véletlenek misztikájára, még most is összerezzent, amikor a hordágyon letették az A pavilon előtt. Mert az Új Szent János Kórházban is az A pavilonban feküdt, az I. emeleti 18-as szobában. Később aztán sikerült elterelnem a figyelmét, hogy ne vegye észre: itt is az A pavilon I. emeletének 18-as szobájába került. Délután Bálint Bandi meglátogatta. Lajos csak ennyit mondott: »Látod Bandi, mivé lesz az ember.« Másnap (…) alig szólt valamit. Már nem kapaszkodott az élőkbe, édesanyját emlegette.” – 1941. szeptember 7. volt. A modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb és legkövetkezetesebb alakja, akinek nem nagy, de annál súlyosabb életműve és határtalan szellemisége szinte százszázalékosan szervült Szentendre művészetébe, – „nagyon csendesen halt meg.”

Alig harminc évvel később megjelenik Szentendrén egy önmagát IDEG-ként aposztrofáló, kezelhetetlennek tűnő, öntörvényű fiatalokból álló, új szubkultúrát teremtő társaság, akik az „akarategységben elkövetett garázdaság és közbotrányokozás” vétke, vagyis az elhíresült Nalaja Happening priuszt nyitó tárgyalása után nem átallották 1972-ben felvenni az akkor még csak a bennfentesek számára ismert Vajda Lajos nevét.

Azután az éppen egy generációval előttük járó, a fő motívumait – úgymint ablak, boltív, kapu, bábu, páros bábu, ház, raszter, Corpus és kereszt – már meglelő és abból egy hihetetlen gazdagságú univerzumot építő, velük rokonszenvező, szentendrei születésű képzőművész felhívja a figyelmüket egy gyönyörű terű barokk pincére, ahol hamarosan működni is kezd a fiatalok Vajda Lajos Amatőr Stúdiójának Pinceműhelye. Ez a művész Deim Pál volt.

A VLS 2002-ben, a Műcsarnokban ünnepelte megalakulásának és kiapadhatatlan aktivitásának harmincadik évét. Deim Pál idén lesz 74, a VLS pedig 34 éves. Megérett tehát az idő arra, hogy a VLS Kulturális Egyesület által alapított Vajda Lajos-díjat először annak a művésznek adják át, aki a kezdetektől barátja, drukkere, segítője, sőt élvezője volt az az óta már igencsak megkomolyodott, kudarcokban és sikerekben egyaránt részes, egykori kezelhetetlenek művészetének.

Mindezeken túl Deim Pál, ha nem is tévedhetetlen, de kétségtelenül etikus, s az élet lényegi kérdéseivel foglalkozó, bölcselkedő személyisége és művészete, a képzőművészeti múltra és jövőre, s az újításokra és újdonságokra egyaránt nyitott szellemisége, olyan, akár egy régóta ízesülődő híd utolsó s egyben legfontosabb, legerősebb pillére, amelyre támaszkodni lehetett és lehet az összeforradásnál.

Ez a VLS által ajándékozott elismerés nyilvánvalóan nem akar vetekedni a művész eddigi kis- és nagy életműdíjaival (például Munkácsy-, Kossuth- és Aba-Novák-díjaival), de nagyon is fel akarja hívni a figyelmet arra a tényre, hogy az ő igazságkereső és következetesen építkező, „tiszta képletekben gondolkodó”, a „kristályok szerkezeti logikáját idéző” és az élet hétköznapi mozzanatait szentséges jelképekké emelő stílusmagatartásának köszönhetően az a bizonyos híd a régi és az új avantgárd képviselői között biztonságosan és folyamatosan átjárható közlekedési úttá vált. Mert Deim Pál Barcsaytól a szigorú, mérlegelő bölcsességet, Vajdától a dráma és a transzcendencia iránti érzékenységet, Kornisstól „a tiszta vizuális-plasztikai fogalmazást”, Gadánytól pedig a „burjánzó életigenlést” nemcsak átélte és eltanulta, hanem tanításuk lényegét össze is fogta, meg is újította, s az újonnan érkezők számára közérthetővé és közvetíthetővé tette.

Deim Pál „szentendrei művész, mégpedig a szó minden értelmében” az, mondta róla Németh Lajos. Éppen ezért kvalitásos művészi érzékenységét nemcsak az említettek, de az egész szentendrei művészet bármely felejthetetlen minőségi teljesítménye és alakja rezgésbe, lázba hozza, izgalomban tartja és önépítő, megtartó és védekező gesztusokra sarkallja. Mert aki a szentendrei művészet ezerarcú géniuszában elmerül, annak lelke és szelleme az egészbe, az alkotások által kifejezhető világ-egészbe költözik.

Én a magam és a Vajda Lajos Stúdió nevében azt kívánom Deim Pálnak, hogy ez a Vajda Lajos-díj erősítse meg őt abban a hitben és reményben, hogy ezen a majdnem egy évszázadon keresztül épülő képzőművészeti hídon, (amelynek éppen ő a legfontosabb közvetítő pillére vagy láncszeme), még az ő életében be fogunk lépni abba a MűvészetMalomba, ahol a teljes, az egész szentendrei művészet bemutatása a maga pótolhatatlan gazdagságában és egyediségében megtörténik.


Novotny Tihamér, 2006.


 

Balogh László méltatása (részlet)

Balogh László mester ebben a városban született. Itt is nevelkedett. 1958-ban már a régi művésztelep tagja. Mentora, atyai barátja, leánya keresztapja Barcsay Jenő, a „Mester”, akitől nemcsak festői, művészi iránymutatást kapott, hanem művészi morált, etikai tartást, valamint egy elfogulatlan szemléletet, ami nem stílusfüggő, hanem csakis egyféle objektív művészeti modell felé igazodik. Ezért történhetett meg az, hogy a Vajda Lajos Stúdió művészei egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a frissen létrehozott Vajda Lajos-díjat Deim Pál mellett Balogh László kapja, aki a nehéz időkben is pátyolgatta (ha igényelték) az akkoriban nehéz sorsra ítélt, mára már elismert „vajdásokat”, ahogy most ők is istápolják az induló ifjakat.

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 15., szombat, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon