HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa26
mod_vvisit_counterTegnap96
mod_vvisit_counterEzen a héten716
mod_vvisit_counterMúlt héten1904
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3330
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban7559
mod_vvisit_counterÖsszes látogató303354

Látogatók 2
2020-08-15 05:51

2008 Szánthó Imre emléktábla avatás

Szánthó Imre születésnapjára

A március 15-i ünnepségen ".. .kijutott a tapsból Szentendrei Géza és Szánthó Imre gimnáziumi tanulóknak is, kik igen jól szavaltak. (Szánthó Imre ráadásul kitűnően fest is, mint hallottuk édesapjától)".(Pilishegyvidék - Budakörnyék, 1938. márcins 19.)

Régi szentendreiek, tisztelők, barátok és ismerősök gyűltek össze 2008. szeptember 18-án kora délután a Bartók Béla úti Dalmát háznál ahol emléktáblát avattak Száthó Imre emlékére és tiszteletére. Ebben a házban 20 évig alkotott. Závodszky Zoltán a Kulturális Kht. igazgatója és dr. Dietz Ferenc polgármester rövid köszöntője után dr. Török Katalin művészeti író emlékezett a művészről. A táblaavatás után a barátok és tisztelők koszorút helyeztek el. "Most vasárnap, szeptember 21-én lesz Szánthó Imre születésnapja, amire nélküle emlékezünk, mert Imre tíz éve nincs közöttünk, de teszem rögtön hozzá, csak testi mivoltában. Annyi mindent csinált, annyifelé és annyiféle nyomot hagyott maga után, hogy nem lehet öt kikerülni és megkerülni, a város civil és művészeti élete iránt kíváncsiskodó, lépten -  nyomon belé bukkan.

 

Igazi lokálpatrióta volt, mesevárosa, Szentendre elkötelezettje, szerelmese, önkéntes - ma úgy mondanánk -; civil menedzsere, népszerűsítője, olyan évtizedekben; az 50-es, 60-as, 70-es években, amikor a magán buzgalom elé állított sorompók alatt csak kitartással, elkötelezett hittel felvértezve, időnként ügyes trükkökkel álcázva lehetett átbújni. Egy-egy öreg épületre, a múltat idéző vénséges vén nénikék történeteire, vagy a tisztes mesteremberek ismeretségére éppúgy időt és figyelmet szentelt, mint a művészetre és a művészekre, akik közé egész szívével vágyott, s mert kivívta magának, oda is tartozott.

A lokálpatriótaság nála életforma volt. Frank János művészettörténész írta róla 1973-ban, hogy azok közé az emberek közé tartozik, akikről azt szoktuk mondani, hogy oeuvre-jük maga az életvitelük, az életük. Kevesen tettek annyit Szentendre művészeti életéért, mint ő.  Az ötvenes évek első felében -; folytatja Frank János - szentendrei múzeológus voltam, akkori munkám elválaszthatatlan volt Szánthó Imre személyétől. Ö ismertetett meg a várossal, a házakkal akár műemlékek, akár ócskaságok voltak -, emberekkel pletykákkal, legendákkal. Együtt tervezgettük, hogy milyen kiállításokat szeretnénk rendezni, s terveinkből nem kevés megvalósult. Szánthó Imre egész életében sziporkázott az ötletektől, ilyen volt a természete. Ötletei nem váltak szellembuborékokká, mert a sors átlagon felüli munkabírással, szervezőkészséggel és kitartással vértezte fel öt. Álmai, tervei megvalósításáért küzdött, cselezett, perlekedett, ha kidobták az ajtón, bement az ablakon, tollat ragadott, érvelt és vitatkozott, megírta a magáét, kéretlen prókátorként állt ki élő és elhunyt művésztársai mellett. A szentendrei festők és festészet élő lelkiismerete volt, az emlékezés őrző angyala. Annyi köszöntőt, évfordulós megemlékezést, művészekről, szentendrei polgárokról, városi eseményekről, nevezetességekről - meg merem kockáztatni -, soha senki nem írt Szentendrén, mint amennyit ő. Ebbéli szenvedelmes szenvedélyét a város Pro Urbe díjjal és Díszpolgári kitüntetéssel köszönte meg, ismerte el. Martos Katalin tíz éve dolgozik férje óriási írásos;- másoktól és saját tollából származó hagyatékának feldolgozásán, kutathatóvá tételén.

Bár Szánthó Imre árvizektől gyakran nyaldosott, állandó lakása a Pannónia utcában van, az emléktábla itt, a szamárhegy lábánál álló háza falára került, arra a házra, ami 1967-töl 1987-ig, húsz esztendőn keresztül volt a műteremháza, és ahol magának és másoknak kiállításokat rendezett  - ; ha engedték és mondvacsinált indokokkal meg nem akadályozták, mint az megesett több ízben is a hetvenes években. Most, hogy összegyűltünk itt a Dalmátház előtt, Szánthó Imre sok évtizedes szentendrei életének és tevékenységének kiemelkedő helyszínénél, kihagyhatatlan alkalom kínálkozik arra, hogy egy-egy epizódot felvillantsak felesége, Martos Katalin segítő anyaggyűjtésének köszönhetően, az öreg pinceház történetéből. A mindenre kíváncsi Szánthó Imre a megvásárolt ház múltjáról is összegyűjtötte az emlékmorzsákat, hiszen jól tudta, egy sokat megélt öreg ház falai fontos titkokat rejtenek.   A kezdetek a messzi múltba nyúlnak, az ezerhétszázas évek második felébe. A hasas falú, köböl és téglából épült pinceház alatt a márgás, puha kőzetbe vájt, kétágú, részben boltozatosra falazott borospince terül el a mélyben. A ház ablakai eredetileg az udvarra nyíltak, a pincelejáró meghosszabbított teteje egy tárolót fedett a Malom utcai oldalon, léckerítéssel az utcai frontra, melyhez olykor a Szamárhegy jellegzetes lakóját, a kecskét kötötték ki.. Az általa Dalmátháznak elnevezett egykori pinceház közeli szomszédságában, a Munkácsy utca 15. szám alatt vendégeskedett egykoron Stéger Ferenc világhírű operaénekes présházában Erkel Ferenc. A harmincas években Gröschl kocsmáros borait őrizte a Dalmát ház alatti pince, de volt jegespince is, a második világháborúban autógumi raktár. A jellegzetes szamárhegyi ház lakói iparosemberek voltak: szabók, tímárok, cipészek. Az ö emlékükre tetette Szánthó Imre a ház falára az itt látható ollós cégért, ami eredetileg a Görög utcában volt a hetvenes évek elejéig. A Ferenczy Múzeum bővítésekor lebontották az ottani szabóműhelyt, így cégére gazdátlanná és hontalanná vált. Szánthó Imre megvásárolta, s műteremháza falán biztosított számára tisztes továbbélést. A cégér alá kőpadot helyezett el, felidézve egy letűnt világot, amikor a hírcserének, az egymás közti kommunikációnak nélkülözhetetlen helyszínei voltak a ház előtti kispadok. De Szánthó Imre figyelme ennél is tovább terjedt. 1971-ben a szentendrei ikonfestők emlékére az általa tervezett emléktáblát Holdas György faragta vörös márványba és Vujicsics Sztoján író, irodalomtörténész leplezte le a Dalmát ház falán. Azóta 37 év telt el, s most itt állunk barátai, a város képviselői, egykori művészkollégái, hogy megtegyük az iránta érzett tiszteletnek és megbecsülésnek, az emlékezésnek a gesztusát, amiben ö maga felülmúlhatatlan és fáradhatatlan volt, amiben annyi szép példát állított elénk.

Szánthó Imre lokálpatriotizmusa és közösségi szerepvállalása a civil kurázsi kiemelkedő példája, melyre napjainkban legalább akkora szükség lenne, mint volt az általa megküzdött évtizedekben.

Szentendre, 2008-09-18. Török Katalin

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 15., szombat, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon