HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa32
mod_vvisit_counterTegnap96
mod_vvisit_counterEzen a héten722
mod_vvisit_counterMúlt héten1904
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3336
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban7559
mod_vvisit_counterÖsszes látogató303360

Látogatók 3
2020-08-15 06:48

Egy szentendrei méhész könyvei

Ki ne tapasztalta volna, hogy a legkülönbözőbb helyzetekben egyszer csak egy jól ismert név nem jut az eszébe, és annál makacsabban siklik ki tudatából, minél inkább töri rajta a fejét. Mihelyt azonban a gondolatot ”elfelejtettem e nevet” annak képzetével helyettesítjük, hogy, hamarosan eszembe fog jutni” és nem erőlködünk érte, egészen bizonyosan bekövetkezik, a pillant melyben a név magától egyszerűen csak előbukkan tudatunkban.

Vagy kinek nem volt még életében nevetőgörcse?

Ilyenkor az ember ellenállhatatlan hahotában tör ki, mely annál nagyobb mértékben vesz rajta erőt, minél inkább”szeretné”elfojtani azt. Felvetődik a kérdés, milyen folyamatok és erők zajlanak le bennünk? Akarnám, hogy a jól ismert névre emlékezzek s mégsem tudok visszaemlékezni, én valóban szeretném elfojtani illetlen nevetésemet, de nem tudom elfojtani azt. Az ilyen „belső konfliktusok” esetén „képzelőerőnk” kivétel nélkül mindenkor föléje kerekedik szándékunk ellenére is- akaratunknak.

Erről szól Emile Coué /1857-1926/ francia gyógyszerész és pszichiáter 114 oldalas könyve
melynek címe: Egészség és önfegyelmezés. Róla kapta a nevét az önmeggyőzésen az autoszuggesztión alapuló gyógymód a”couéizmus”

Ebben a könyvben a laikusok számára is közérthető módon fejti ki, hogy bennünk két különböző valóság működik: a tudatos és a tudattalan „Én”. Mialatt „én”ünk egyik része tudatossá válik előttünk, a másik jelenségei általában tudatunk küszöbe alatt maradnak. Coué azt mondja” minden bajunk, bátortalanságunk, elégedetlenségünk, sőt minden betegségünk igen nagy része a tudatunk küszöbe alatt elmélyült és ismétlések által belénk vésődött káros  autoszuggesztiók következménye.
Felteszi a kérdést: miért nem lehetne ezeket elfojtani, illetve helyüket betölteni tudatosan megválasztott autoszuggesztiókkal ? Mert az csak nem mondható bonyolult eljárásnak, hogy egy rövid mondatot:”Mindennap minden tekintetben jobban és jobban érzem magam” reggel este egy zsinegre kötött húsz csomócska végigszámlálása mellett, húszszor-húszszor
elismételjük. / A zsineg használata a gondolat összpontosítását segíti/

Mielőtt bárki is a kuruzslásra gondolna le kell szögeznünk, hogy ez nem az. Ez a XIX. század, melyben a tudományos hipnotizmus egyre jobban kezd tért hódítani az orvoslásban is .
Napjainkban gyakran elhangzik a mondat ” Gondolkodjunk pozitívan!” vagy „könnyen alkalmazható AGYI technikákat kínálunk Önnek, hogy jobban egészségesebben, boldogabban és magabiztosabban éljen” Láthatjuk, hogy csak a formai elemek változnak, a lelki tényezők ugyan úgy hatnak.

„Szinte lehetetlen e Coué által, szinte a végletekig leegyszerűsített, évezredek hosszas tanulságainak próbáját is megálló „gyógymód” megfogalmazásánál nem gondolnunk arra a történelmi példára, amikor a Krisztus születése előtti második évszázadban élt öreg Cato minden nap azzal fejezte be beszédét, hogy „Ceterum censeo, Carthaginem esse delendam!” /Az a véleményem, hogy Karthagót el kell pusztítani!/ Több mintegy 2 évezred előtt eme naponta megismételt puszta szavak épp ugyanazon szuggesztiós és  autoszuggesztiós élettani törvények útján döntötték meg a büszke Karthagó várbástyáit s vele urainak nagy hatalmát, mint ahogy ugyanazok a szuggesztiós és autoszuggesztiós törvények ugyanazokon a lelki-élettani utakon eszközlik ma is az emberiség életének, a történelemnek, valamint az egyes ember egyéni élete boldogulásának, illetve szenvedéseinek történetét egyaránt.”

Vagy mint Le Blon híres munkájában:”A tömegek lélektaná”-ban egyebet sem mond, mint hogy az egész társadalomvezetés, a politikai élet, a reklám stb. alapmozgató rugója az állítás és ismétlés”. Nem az a fontos a tömegek  számára, hogy mit mondunk, hanem hogy nyomatékosan és ismételten mondjuk s akkor megy a legbárgyúbb  jelszavak után- akár a biztos halálba és pusztulásba is.

Ezeket a kiragadott szemelvényeket gondolatébresztőnek, kedvcsinálónak szántam az olvasáshoz.
A XXI. század  élettempója túlterheli az ember idegrendszerét. Egy tárgyilagosan mérlegelő szakember előtt nyilvánvaló, hogy a technikai civilizáció nem oldotta meg és sohasem oldhatja meg a lélek problémáit és nem pótolhatja a lélek kultúráját sem.

Epilógus:
A csomókkal ellátott zsineg egy segédeszköz, hasonló de nem tévesztendő össze az indiai szent helyeken- az ashramok környékén- a helyiek nyakában gyakran látható gyöngyfüzérrel a dzsapa - malával, melyre a középkori lovagok figyeltek fel a szent háború során. A módszer megtetszett nekik és Európában is meghonosították: rózsafüzér néven.

Amennyiben sikerült e téma iránt felkeltenem érdeklődésüket, javaslom olvassák el Coué könyvét mely a Pest Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteményében található, Balogh Lajos szentendrei méhész könyvei között.

2011. február

Dr. Bodonyi Valéria

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 15., szombat, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon