HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa154
mod_vvisit_counterTegnap239
mod_vvisit_counterEzen a héten393
mod_vvisit_counterMúlt héten1904
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3007
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban7559
mod_vvisit_counterÖsszes látogató303031

Látogatók 7
2020-08-11 13:27

Karácsony másnapja 1944.

Karácsony másnapja 1944.

Erre a napra már éppen felnőtt egy olyan nemzedék, mely nem is emlékezett másra,csak a háborúra.1944 utolsó hónapjaiban Márai Sándor idejének nagyobbik részét, itt a Dunakanyarban, Leányfalun töltötte. Naplójában így emlékezik: „Hatodik napja reng a táj,

a ház, a kert az erdők. Az oroszok Vácott és Gödöllőn, a németek a szomszédos Szentendrén. Mi, itt a fronton éljük meg a Karácsonyt, valamilyen valószínűtlen, álomszerű helyzetben. Áthallani a Dunán a harangszót. Fót felől nagy csata robaja - második napja dühöng a viadal. Délután sétálni megyek. Az út mentén mindenfelé behavazott lövészárkok üresen, mint a tömegsírok. A táj várja a háborút, mely itt van már, nem is közel, hanem itt. Ez már nem táj, hanem hadterület hivatalosan is. „
Azt már mindenki tudta, hogy a 2. Ukrán Front katonái lassan körbezárják a Fővárost és hamarosan Szentendrét is elfoglalják. Különféle latolgatások után a lakosság úgy gondolta, hogy a Laktanya felöl fognak érkezni, de azt sem zárták ki, hogy a Dunán át jönnek.
Mindenki félt a harcoktól s aki csak tehette elhagyta a belvárost,. a  pismányi dombok vagy a Kőhegy felé keresett magának átmeneti szállást. Mi is így tettünk. A mostani Kálvária úti buszforduló megállójánál volt a gyümölcsösünk. Ebben egy félig kész gyümölcstárolásra szánt – kis ház várta a befejezést. Ideális helynek találtuk, mert közel volt a László-telepi házakhoz. Édesanyámmal és Lujza nővéremmel ott tartózkodtunk különösen éjszakánként. Aztán minden másként történt. Onnan is jöttek az oroszok ahonnan egyáltalán nem számítottunk rájuk,. a püspökmajori forrás felől és a szmerdányi árkon át
fel a dombon. Nem is sejtettük, hogy az éjszaka leple alatt a katonák, ha nem is a „speizban”, de a kertünk végében voltak. 25.-én este onnan lőtték fel a színes sztálingyertyákat, melyek az egész térséget , színes fényárba borították. Mi éppen akkor értünk haza a templomból. Másnap reggel  tejért mentem a Szatmári utcába. Tejet már nem kaptam az Elsikéktől, de számomra furcsa módon figyelmeztettek, hogy az „ alsóízbégi „ úton  menjek haza mert
„sok katona jár erre felé”. Így is tettem. Útközben találkoztam Kiss Gyula bácsival, tüzelőt szállított szamaras kocsijával. Látásból ismertük egymást. Én a járdán haladtam Ö pedig az állatok mellett ment  amikor hirtelen a fejünk felett elkezdtek süvíteni a golyók. A két szemben lévő dombról lőtték egymást a katonák. Csak a kerti fák törzse mögül kiálló puskacsöveket láttam.  Rohanni kezdtünk, a szívem a torkomban dobogott.
Gyula bácsi ostorral hajtotta a szamarakat. Valósággal beestem a kapun. Mindenki izgatott volt. A Szőnyi ház felöl pergőtűz hallatszott, aztán kísérteties csend következett. Néhány katona megpróbált ellenállni, de hamar kiderült, hogy teljesen reménytelen a harc kimenetele. Az utolsó pillanatban a civilek átöltöztették őket. A feszült várakozó csendet három kozák törte meg, kezükben lövésre tartott géppisztollyal közeledtek az utcán. Nagyanyám ajkát egy „Bozse moj „sóhaj hagyta el.
Szorongva néztem ki az ablakon, gyerekként még nem fogtam fel, hogy a világháború legnagyobb pillanatainak egyikét élem át.

Lassan az utca is benépesült, őgyelgő kíváncsi emberekkel és katonákkal. Lujzával mi is elindulunk hazafelé . Édesanyánkkal a Damjanich utcában találkozunk,boldogan öleltük egymást, de haza nem mehettünk, kis házunkat az oroszok elfoglalták.
Mindenki dermedt bizonytalanságban szemlélte az aknavetők rombolását, Strauszék házának  teteje az utcán hevert. Ilyen bizonytalan helyzetben senki sem tanácsolta, hogy elinduljunk  a városi lakásunk felé. Nagylelkű segítséget kaptunk Arnold Istvánéktól, befogadtak bennünket éjszakára sőt Strauszék is odajöttek. Tele volt az utcai szoba a jó melegben mindenki  a nap történéseivel volt elfoglalva.
Édesanyám elmesélte, hogy reggel szellőztetés közben hangos furcsa beszédre lett figyelmes, óvatosan kinézett az ablakon és egy prémsapkás katona hátát pillantotta meg. Még annyi ideje volt, hogy a pincébe le tudott menni és máris elkezdődött a lövöldözés. Házunk háromszor cserélt gazdát. Hol a magyarok, hol az orosz katonák foglalták el és tartották puskájuk csövét a pincelejáró nyílásába. Ilyenkor egy fahasábot maga elé tartva szlovákul kérte az oroszokat
„ Ruszki szoldát nye sztreláj „ A szó legszorosabb értelmében a kertünkben is harcoltak, a mellettünk lévő borozdában  egy Ács községből való magyar katona vesztette életét, a szőlőtőkék között egy orosz katona lelte halálát. Volt egy sebesült orosz tiszt is, akit ágyékon lőttek. Őt a harcok szünetében szobánkba vitték ott ápolták, ezért is nem tudtunk hazamenni.

Egy orosz tiszt távcsővel figyelte a László-telepi házakat, elég volt egy legényegyleti tányérsapkát észlelnie és máris oda lőttek a ház sarkánál felállított aknavetővel. Ráczék házánál a repeszek halálos sérülést is okoztak. De lőtték a Damjanich utca házait is, ekkor sérült meg Stauszék háza , Dombai Antalék háza elé és mögé is küldtek egy-egy lövedéket, szerencsére a harmadik középső találat már nem érkezett meg.
Ezalatt a férfiak átvizsgálták a környéket megszámolták halottakat, mire besötétedett a sebesült tisztet már elszállították. És akkor megjelent Kiss Gyula bácsi a szamaras kocsijával.
„Nem tudnék nyugodtan lefeküdni addig amíg az a szegény fiú ott fekszik a borozdában” mondta halkan. A férfiak segítségével valamennyi holtat még az esti órákban az izbégi temetőbe szállítottak. Mi gyerekek az ablakból figyeltük az eseményeket.

Tisztelt Olvasó !
Mindent elkövettem, hogy a lehető legpontosabban írjam le annak a bizonyos decemberi napnak eseményeit, melyet a város külső kerületében éltünk át. Nem titkolt célom volt még, hogy sok évtized után fejet hajtva,tisztelegjek_-esetleg az olvasóval együtt Kiss Gyula bácsi emléke előtt aki azon az estén bátorságáról és emberségéről tett tanúbizonyságot. Ma már tudjuk, hogy a város többi részén az elhunytak azon az éjszakán a szabadban maradtak.
Köszönöm Dombai Jánosnak, Jednákovicsné Elsik Irmának, Szolga Józsefnénak és Piszkátor Istvánnak, hogy szándékomban erősítettek és segítségemre voltak a közös emlékek felidézésében.

Dr. Bodonyi Valéria

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon