HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa158
mod_vvisit_counterTegnap239
mod_vvisit_counterEzen a héten397
mod_vvisit_counterMúlt héten1904
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3011
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban7559
mod_vvisit_counterÖsszes látogató303035

Látogatók 3
2020-08-11 13:58

Kertész Péter:Szentendre arca

Szentendre arca

Gondolkodtak már azon, hogy milyen a város arca. Kivált ilyenkor, mikor napokon át szakad az eső, s a legbutább kutya se mártózik meg a medréből kilépő Bükkös-patakba, s a felhők mögül olykor előbukkanó Nap kegyetlenül megvilágítja a kontúrokat. Milyen ilyenkor Szentendre arca? Kedves, meggyötört, kendőzhetetlenül rút, vagy egyszerűen csak olyan amilyen? A költői kérdés lényege az, vajon olyan-e, mint amilyennek évekkel, évtizedekkel ezelőtt megszerettük, vagy éppenséggel látni szeretnénk.

 

Én például képtelen vagyok visszaidézni emlékezetemben azt az időt, amikor még nem szelte ketté Szentendrét a nagy út, amelyet annak idején az Élet és Irodalomban megjelent interjújában Páska Csaba, a tanács akkori műemlékvédelmi felügyelője találóan városgyilkosságnak nevezett. Behunyt szemmel próbálom felidézni ráérős időmben az állomástól a belvárosba vezető utca egykori látványát emlékezetem képernyőjén, de hiába, és még csak azt se mondhatom, az én készülékemben van a hiba, mert hiszen rajtam kívül számosan, mások is hasonló amnéziában szenvednek.

Például milyen épület állt a Posta helyén? Csúnya volt, annyi szent, de karakteres, s ha valaki hosszú idő után jött először Szentendrére, biztos lehetett abban, hogy jó helyen jár. A sárgára meszelt kocsmaépület szomszédságában volt Hemző Ilona első régiségkereskedése, meg valamilyen manufaktúraszerű szövetkezet, ahol az Urbán Teréz, Borsody László keramikus-házaspár kezdte áldásos művészi pályafutását. Az aluljáró fölött, hétvégén nem dübörögtek egymásra licitáló gépkocsi-csodák - nem is volt aluljáró. Ott volt viszont a temető a HÉV-végállomás mellett, a mai buszpályaudvar helyén, bizonyságul, hogy élők és holtak jól megfértek egymás mellett.

Ezt a fajta békés egymás élést a 70-es évek elején még semmi nem veszélyeztette. Elképzelés szerint ugyanis lett volna egy belső és egy külső körút. Előbbi a barokk belvárost kímélte volna meg a gépjárművektől, utóbbi minden itt élőt, mivel - mint az Európa szerte látható - elkerülte volna a várost.

Mikor a négysávos útról a végső, valójában katonapolitikai döntés megszületett, a város akkori vezetői számára nyilvánvaló volt, hogy ez csak nagy vérveszteséggel valósítható meg. A három szakaszban megvalósult beruházás felidézése sokakban ma is sebeket tép fel, hiszen családi otthonokból kényszerültek panelba, vagy a megszokott környezettől távoli fészekrakásra. Különösen a HÉV-végállomás melletti temető áttelepítése járt sok vesződséggel, minden hozzátartozót fel kellett kutatni, hogy járuljanak hozzá szüleik vagy gyermekeik átköltöztetéséhez az akkoriban létesített köztemetőbe, amelyre hamarosan ki lehet tenni a megtelt táblát.

A város Budapest felőli arca ilyenformán már nem is arc, hanem valamifajta kreatúra, amely nélkülöz minden érzelmet és esztétikumot. Jellemző módon 30 évnek kellett eltelni ahhoz, hogy a Dunakanyar körúton, a Római sánc utcánál lévő veszedelmes közlekedési góc végre lámpát kaphasson, miközben az út Bükkös-patak fölötti átkelőjénél történik rendre a legtöbb tragikus kimenetelű baleset. Ki emlékszik ma már arra, hogy ide felüljárót ígértek, hogy a város túlsó végéből iskolába járó gyerekek biztonságban lehessenek? Vagy ki emlékszik arra, hogy a Kovács László utca elején lévő bölcsődét védendő hang- és porvédőt helyeztek kilátásba? Igaz, a kicsinyek jó ideje már biztonságban érezhetik magukat Püspökmajorban, de a bölcsőde egykori épülete, amelynek helyén eredetileg úgynevezett gondozóház lett volna, éveken át sebhely volt a város arcán.

Megszoktuk ezt is, akárcsak az eltávolíthatatlan reklámokat, az engedélytől eltérő, hivalkodó építkezéseket, az elmatyósodott Bogdányi utat, s hogy az értékeket leginkább óvni hivatott Pest megyei Múzeumok igazgatósága idegen nyelvű felirattal pénzbeváltót üzemeltetett a kereskedőházban. És bár tankok nem dübörögnek már Izbég felé a Fő téren át, mint tették azt nem is olyan régen, s a szentlászlói busznak sincs megállója a Blagovesztenszka szomszédságában, bárki, bármikor, bárhová behajthat, s a legfőbb városvédő sem neheztel ezért, ha történetesen az érdeke így kívánja.

Milyen hát a város arca? Ráncos, meggyötört, szótlan, s olykor mintha könnyek borítanák. Ami lerí róla, alig érzékelhető, vagy egyszerűen csak együtt lehet, kell élni vele. Végül is nem kapaszkodik a nagykabátunkba, ha sietős dolgunk van, hogy elpanaszolja, hol, mi fáj neki éppen. De ettől még a miénk így is, tekintet nélkül arra, hogy mindenkori urai mostohaként bánnak vele.

Mit szólnának hozzá, ha alkalomadtán, alkonyattájt, amikor elvonult az idegenáradat, és kis ideig magunk között vagyunk, ölünkbe vonnánk a fejét, és végigsimítanánk tisztára mosott kézzel szép, szomorú arcát? Mentés

Kertész Péter - 2005.

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon