HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa46
mod_vvisit_counterTegnap139
mod_vvisit_counterEzen a héten185
mod_vvisit_counterMúlt héten1036
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3515
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban5703
mod_vvisit_counterÖsszes látogató439765

Látogatók 4
2022-05-24 05:51

Átépül - bővül a Városháza

A képviselőtestület megállapította, hogy a harminc éve használt járás-bírósági épület használhatatlan, életveszélyes.

Ez évben tervek készülnek az új városháza felépítéséről is. (A képviselőtestület 1902.január 30-i ülésének jegyzőkönyve)

 

A mai tanácsháza (városháza)  első alakjában valószínűleg még a XVIII. sz. elején épült s eredetileg a mai Városház térre néző traktusból állott. Építéstörténetének pontos részleteit nem ismerjük, csupán annyit tudunk a városi jegyzőkönyvekből, hogy a XIX. sz. elején nagyobb szabású átalakítást és bővítést végeztek rajta. 1924-ben az akkori idők neobarokk ízlésében átalakították és új épületszárnyakat építettek hozzá. Az átalakítással eredeti jellegéből teljesen kivetkőztették, csupán belső elrendezése és boltozatai maradtak meg a Városház téri szárny földszinti helyiségeiben és folyosóján, valamint néhány díszes vasalású copf vasajtó.
(Holler Miklós SZENTENDRE, 1960)

A város kulturális felemelése érdekében az 1899. december 7-i képviselőtestületi ülésen elhangzott „Saly Ágoston szentendrei lakosnak indítványa a Szent-Endrén létesítendő múzeum és népkönyvtár tárgyában". 1903-ban újra visszatértek erre a kérdésre azzal az ígérettel, hogy a később felépítendő új városháza épületében lesz erre a célra is helyiség. Azonban a századforduló korában sem az új városháza, sem a népkönyvtár, sem a múzeum nem valósulhatott meg.

Utcajavításra, kövezésre, járda lerakásra, az Alsó Izbégi úton kocsival is járható híd építésére 42.000 korona hitel felvételét tervezik. A polgármester javaslata: "Új városházának felépítése, legalább a nagyobb forgalmú utcák kövezése és az utak jó karba hozatala, megfelelő modern világítás, vízvezeték létesítése, a város csatornázása s ezen munkálatokkal összefüggő városrendezési terv elkészítése - mind olyan feladat, melyek mielőbbi megoldása közszükséget képez" - , minderre 600.000 korona törlesztéses kölcsönre volna szükség. (Ebből 240.000 korona az új városházára, ugyanennyi a világításra, 60.000 az utcák kövezésére, karbantartására, 60.000 korona a vízvezetékre, utak, közterek fásítására, a Duna-parti védfal kiépítésére és ehhez kapcsolódó csatornázásra.)
(A képviselőtestület 1908. szeptember 23-i ülésének jegyzőkönyve)

• A városháza épülete egyre szűkebb, ez évben ki kellett költöztetni onnan a rendőrkapitányi hivatalt egyik főtéri ház négy bérelt helyiségébe.
(A képviselőtestület 1908, október1O-i ülésének jegyzőkönyve)

Ferenc József 80. születésnapja alkalmából tartott díszközgyűlésen Ábrányi Emil mondott ünnepi beszédet a "koronás aggastyánt" éltetve. Mementóként bevették a díszjegyzőkönyvbe, hogy a város járvány-kórház, vendéglő- és szálloda, továbbá új városháza építésével, a víz-, csatorna- és világítási hálózat létesítésével teszi emlékezetessé az évfordulót - 1 millió koronás kölcsönből.
(A képviselőtestület 1910. augusztus 18-i díszközgyűlésének jegyzőkönyve)

"Möller Dezső műépítész a városház felépítésére vonatkozó terveket elkészítette, amelyeket ezúttal be is mutatja. A városház építési költségei ez idő szerint circa 40-50 millió koronát tesznek ki. Tekintettel arra a körülményre, hogy a városházának felépítése a város közönségének szerfölött eminens érdeke, már csak azért is, hogy az összes hivatalos helyiségek, melyek jelenleg még négy helyen vannak elhelyezve, egy helyen összpontosíttassanak. (...) A Pénzintézeti Központtól 25 millió kölcsön vétessék fel egy éven belül leendő visszafizetés mellett. (...) A pénz értékének csökkenése következtében ezen felveendő kölcsön a városra nézve csak nyereség lehet."
(A képviselőtestület 1923. április 1.8-i ülésének jegyzőkönyve)

"Szentendre rt. város képviselőtestülete kimondja, hogy a régi városháza villanyvilágítási berendezését felhasználva az izbégi új iskolában a villany-világítási berendezést elkészíteni óhajtja. (...) Az új iskola szeptemberre mindennel fel lesz szerelve, belső berendezését az állam adja, a tanfelügyelőség megkérte a várost, hogy a villanyvilágítást viszont a varos vezesse be, (...) a városháza leszerelt anyagából ezen berendezés aránylagosan olcsón elkészíthető."
(A képviselőtestület 1923.julws 9-i-i ülésének jegyzőkönyve)

A városi földek parcellázása során kötött adás-vételi szerződések többségének indoklásrovata: "A bemutatott és jóváhagyott adás-vételi szerződés a város anyagi érdekeinek megfelelőleg lett megkötve és az eladott terület pedig nyilvános árverés útján lett értékesítve. (...) A befolyt vételár városi vagyonnak (városházépítés) növelésére fordíttatik. (...) Az eladott ingatlan megműveletlen parlag terület, amelynek megművelése az adásvételi szerződésben nemcsak kikötve, hanem biztosítva lett."
(A képviselőtestület 1923. szeptember 19-i ülésének jegyzőkönyve)


Dr. Antolik Arnold jelentése a városház-építésről:

"Kereken 65 millió (0,12 centimes zürichi korona-kurzus mellett) volt előirányozva, (...) A városháza elkészült. A mai napig, illetve december hó 19-eigkifizettunk288.374.531, beveteleztunk288.374.531 koronát. (...) A VI. dűlőnek csak egy részét kell felhasználnunk a tartozások kifizetésére. (...) Amint látni méltóztatik, dacára a nagy számoknak, az előirányzott 65 milliót (0,12 kor) nem léptük túl, mert a mai napig a városházépítésre kijelölt alapnak csak 2/3-ad részét vettük igénybe. (...) A város 20-22 hold ingatlan föláldozása árán olyan törzsvagyon birtokába jutott, amellyel nemhogy csökkentette volna, de tekintélyes mértékben gyarapította vagyonát."
(A képviselőtestület 1923. december 28-í ülésének jegyzőkönyve)

• 1924. április 10-én tartották az új városházépület szemléjét, Moller Dezső köteles május 31-ig elvégezni a hiánypótlást.
(A képviselőtestület 1924. április 12-i ülésének jegyzőkönyve)

• A dollárkölcsön felhasználható "...a meglévő  városháza északi és déli szárnyának kiépítésére, valamint a csendőrtiszti lak felépítésére". A terveket dr. Möller Károly elkészítette. "Fenti (...) épületek után fizetendő bérleti összegek úgyszólván teljesen elegendők a felvett kölcsön törlesztésére": A járásbíróság évi 2000 aranykorona, az adóhivatal évi 3000 aranykorona, a pénzügyőrség évi 3000 aranykorona, a rendőrség évi 1500 aranykorona, a posta és távírda évi 600 aranykorona bérleti díjat fizet majd. A városháza pincéjét a Gazdasági Bank és Takarékpénztár évi 3000 koronáért bérli, ahol "...a mai kornak megfelelő vendéglő céljára alkalmas helyiséget létesít, annál is inkább, mert egy ilyen helyiség a városban valóban közszükségletet képez." (A város eredetileg vízvezeték- és csatornahálózat kiépítésére akart kölcsönt felvenni, de a pénz-ügyminiszter nem járult hozzá.)

(A képviselőtestület 192S.július 7-i, augusztus 11-i, november 14-i, december 29-i ülésének jegyzőkönyvei)

 
Névnap
Ma 2022. május 24., kedd, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
Hírajánló
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Keresés a honlapon