HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa52
mod_vvisit_counterTegnap139
mod_vvisit_counterEzen a héten191
mod_vvisit_counterMúlt héten1036
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3521
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban5703
mod_vvisit_counterÖsszes látogató439771

Látogatók 3
2022-05-24 06:34

Szemelvények anno LXXVI. - Pihenőkórház és Szentendre egészségügyi helyzete XIX. - XX. század fordulóján

Szentendre egészségügyi helyzete XIX. - XX. század fordulóján

Az ország fokozódó iparosodása szükségessé tette a munkásság egészségügyi

 

ellátásáról való fokozott gondoskodást. Egyes üzemekben betegsegélyezők létesültek (Ganz Gyár, 1851; Óbudai Hajógyár, 1857), és 1870-ben alakul meg Farkas Károly kezdeményezésére létesül az Általános Munkásbetegsegélyző és Rokkant Pénztár, amelynek 1880-as években már 40 ezer tagja volt. Megelőzve a budakeszi tüdőbeteg-szanatóriumot, már 1897-ben pihenőkórházat létesítenek Szentendrén.
(100 ÉVES A MAGYAR ORVOS TOVÁBBKÉPZÉS, 1883-1983 Orvostörténeti Közlemények szerkesztősége)

 

A századforduló korában a szentendrei egészségügy a következőképpen alakult :
A város betegeit két orvos és egy szülésznő látta el. Volt egy külön izbégi szülésznői állás is, melyet azonban hosszú évekig senki sem töltött be. 1907-ben felmerült, hogy egy harmadik orvost is munkába kellene állítani, azonban formai okokra hivatkozva „a képviselőtestületi ülés ezen indítványt a napirendről leveszi, mert határozathozatalra ilyen alakban nem érvényes".
1908-tól dr. Péchy Henrik, a későbbi nyilasvezér lett a városi főorvos, beosztott orvosként pedig az 1944-ben koncentrációs táborba hurcolt dr.
Weiss Ármin működött mellette.
Az 1872. március 12-i képviselő-testületi közgyűlésen hozott szabályrendelet értelmében a szegények gyógyítása ingyenes volt. 1909. június 14-én hoztak egy figyelemre méltó szabályrendeletet a fizető betegekre érvényes díjakról. Eszerint a rendelés díja az orvos rendelőjében nappal 1 korona, éjjel 2 korona. A beteglátogatás díja nappal 1 korona 50 fillér, éjjel 3 korona. Kéjhölgyek vizsgálata 1 korona, halottkémlés díja 1 korona.
A korabeli egészségügyi viszonyokra utal az a tény, hogy a Szent-Endre
és Vidéke 1900. január 7-i száma — melyet tévesen ugyan, de mégis az új év
század első újságjának neveztek — vezércikkében a magzatelhajtás bűnével foglalkozott. A képviselő-testületi üléseken egyébként nagyon gyakori téma volt „a törvénytelen ágyból származott gyermekek" illetőségének a megállapítása.
A Munkás Betegsegélyező pénztárnak 1897 óta működött Szentendrén a mostani régi művésztelep helyén egy üdülőmenháza, amely azonban inkább szociális, mint egészségügyi létesítmény volt.
Dr. Péchy Henrik 1909. május 4-én terjesztett be javaslatot a képviselő-testület elé egy járványkórház létesítéséről. Ezt a javaslatot azonban csak elvben fogadta el a közgyűlés. Amikor a budapesti kerületi munkásbizottsági pénztár a tüdőbetegek részére Szentendre határában szanatóriumot akart létesíteni, dr. Péchy tiltakozott ellene legjobban a fertőzés veszélyére hivatkozva. A Szentendre és Vidéke 1912. március 3-i száma élesen bírálja dr. Péchy eljárását: „Szentendrén igen sok tüdőbeteg jár-kel a közönség közt; megfordulnak minden nyilvános helyiségben és magánkörben; terjesztik minden ellenőrzés nélkül a betegség csíráit és mégsem félünk tőlük. Mi okunk van azoktól a betegektől félnünk, akik a város közönségétől az óriási távolság (4—5 kilométer) révén és egyébként is szigorúan el lesznek zárva."
A tüdőbajon kívül számos más fertőző betegség is gyakori volt Szentendrén. Ezek egy részét az okozta, hogy kevés volt a városban az egészségügyi követelményeknek megfelelő közkút. Amikor az 1907. október 7-i képviselő-testületi közgyűlésen például előterjesztették az izbégi lakosság kérelmét egy új közkút felállításáról, ezen kérdéshez a polgármester azon felvilágosítást adta elő, hogy Izbégen kb. 180 ház van, és összesen 600 lakosságához arányítva a községben lévő 8 közkút és a közepén végigfolyó állandó vízzel bíró patak a vízszükséglet kielégítésére teljesen elegendő".
Alig több mint egy év múlva a tények rácáfoltak a polgármester szavaira: „ ... múlt év decemberében Izbégen több hasi hagymáz eset fordult elő, minek következtében a tiszti főorvos jó ivóvizet szolgáltató közkutak számának szaporítását javasolta".
Egészségügyi szempontból is fontos volt a fürdési, úszási lehetőség biztosítása. Az 1889. június 19-i szabályrendelet kimondta, hogy a Dunában csak a kijelölt helyen szabad reggel 5 és 8 óra, valamint délután 5 és 8 óra közt fürdeni, kizárólag úszni tudóknak.
Az 1890-es években egy magánvállalkozó uszodát alapított Szentendrén. A lakosság azonban a különböző fizetési kedvezmények ellenére is csak kis számban látogatta az új létesítményt. ,,A városi képviselőtestülete sajnálattal veszi tudomásul azt, miszerint a város közönsége ezen közegészségügyi szempontból máris magas segéllyel támogatott intézményt gyengén látogatja, s emiatt ennek Szent-Endrén való fenntarthatása vált kérdéssé" — olvashatjuk a képviselő-testület 1897. október 30-i ülésének jegyzőkönyvében. A város a továbbiakban is szinte minden évben adott támogatást, mert „egészségügyi szempontból az uszoda fenntartása felette kívánatos".
A képviselő-testület azzal a feltétellel utalta át a 300 korona segélyt a tulajdonosnak például 1900 novemberében, ha a város iskolás gyermekei a továbbiakban is hetenként egyszer ingyen fürödhetnek az uszodában.

(G. Sin Edit - Tanulmányok Pest megye múzeumaibó,STUDIA COMITATENSIA, 8. Szentendre, 1979.)

 
Névnap
Ma 2022. május 24., kedd, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
Hírajánló
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Keresés a honlapon