HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa20
mod_vvisit_counterTegnap96
mod_vvisit_counterEzen a héten710
mod_vvisit_counterMúlt héten1904
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3324
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban7559
mod_vvisit_counterÖsszes látogató303348

Látogatók 3
2020-08-15 05:05

Szemelvények anno LXV. - Mikor lett várossá Szentendre? - Szerb és dalmát farsang

Mikor lett várossá Szentendre?

Városunkba látogató idegeneknek gyakran feltűnik, hogy Szentendre kis lélekszáma ellenére, városias jellegű település, emeletes házak,

városiasan beépített utcasorok jellemzőek a központi részre, A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Szentendre hazánk egyik. legkisebb városi jellegű települése, jelenleg mintegy 10 000 lakossal. A városi cím nem mai keletű,, több mint négyszáz évvel ezelőtt nyerte el Szentendre a. büszke városi címet.Hazánk legrégibb mai értelemben vett városlakó népéhek, a rómaiaknak uralma alatt Szentendrén ugyan városias jellegű település alakult ki, a római jog szerint azonban a katonai tábor és a hozzátartozó polgári település nyerte a városi címet.
A magyar honfoglalás után az Árpádok korában Szentendre csak falusias település maradt. Első említése 1146-ból maradt ránk. A középkori • oklevelek többször megemlékeznek Szentendre faluról, illetve Szentendre falváról.Utoljára 1539-ben szerepel mint falu az oklevelekben, mikor is Zápolya János király 'Szentendre falu bíráit egy bizonyos panasz kivizsgálására. rendeli. Ez az időpont úgy látszik, a település életében jelentős lehetett, 1540-ben Ferdinánd, az ellenkirály például itt adja ki egyik rendeletét is.A belső pártharcok következtében a két uralkodó között — Habsburg Ferdinánd és Zápolya János — megosztott ország zavaros időket élt át, hiszen az igazi ellenség, a török, már az ország fővárosát, Budát fenyegette. Ebben a zavaros helyzetben az egyik félnek tett szolgálatáért nyerhette el Szentendre a városi címet. Hogy melyik király —Ferdinánd, vagy János — jutalmazta meg a település lakóit, nem tudhatjuk. Az időpontra is csak következtetni tudunk, 1539-ben ugyanis, mint említettük, Szentendre még falu volt, egy 1562-ből származó török összeírás viszont már városnak említi.
Egy 1539 és 1541 (ekkor foglalta el Budát és vele együtt valószínűleg Szentendrét is a török) közötti időben nyerte el Szentendre a városi rangot.Ekkor vehették fallal körül a települést, hiszen a zavaros idők feltétlenül megkövetelték a biztonságot nyújtó városfa1építését, Ennek a falnak a maradványait sikerült a közelmúltban a városháza környékén megtalálni.
Az újdonsült város nem sokáig örülhetett a városi címmel kijáró kiváltságoknak, rövidesen török uralom alá került, s a pusztulás lett úrrá falai között. A török háborúk utáni szerb betelepüléskor megtartotta városi címét, a város ügyeit magisztrátus intézte, melynek élén négy praetor — elöljáró — állt. 1872-ben az új közigazgatási törvény alapján rendezett tanácsú várossá alakult s felszabadulás után pedig a tanácsi törvény járási jogú várossá emelte Szentendrét.Mint latjuk, Szentendre városi rangja hosszú múltra tekinthet vissza s hogy ez a rang ne csak cím legyen, a város mai fejlesztése igyekszik pótolni az elmaradásokat, az utcák kövezése, a vízhálózat és a világítás bővítése, a lakóházak tatarozása stb. mind-mind az igazi várossá fejlődést szolgálja.

 

Soproni Sándor

(Pest Megyei Hírlap, 1961. január 7.)

Szerb és dalmát farsang

Este — úgyszintén a pomázi művelődési házban farsangi műsort szervezett a szerb klub. A műsorba a pomázi nemzetiségi együttes, a szentendrei Vujicsics együttes lép föl, s húzza majd később a talpalávalót hajnali 4 óráig.
Nemzetiségi farsangi bált rendez a szentendrei Dalmatin Brat (Dalmát Baráti Köri is a Pest megyei Művelődési Központban, hétfőn este.

(Pest Megyei Hírlap, 1978. február 25.)

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 15., szombat, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon