HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa64
mod_vvisit_counterTegnap139
mod_vvisit_counterEzen a héten203
mod_vvisit_counterMúlt héten1036
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3533
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban5703
mod_vvisit_counterÖsszes látogató439783

Látogatók 7
2022-05-24 07:33

Szemelvények anno LXIV. - Szentendrei Tárlat 1970

Szentendrei Tárlat 1970

Az egy hete megnyílt Pest megyei tárlat sorrendben a tizenhatodik nagy seregszemléje a megyében élő vagy alkotó képzőművészeknek.

Az alkotók többsége ezúttal felszabadulásunk huszonötödik évfordulójának jegyében Készült erre a kiállításra, s ezt a célt a megyei tanács pályadíjak kitűzésével is igyekezett serkenteni.
Mindjárt elöljáróban meg kell hogy mondjam: a kiállítás összképe jó benyomást kelt a látogatóban. Ha a bemutatott alkotások művészi színvonala nem is egységes — érdemes megnézni ezt a tárlatot. Elsősorban azért, mert valami új van kialakulóban a megye képzőművészeti életében.
Pest megye képzőművészetét az elmúlt tizenöt tárlat során elsősorban a festők fémjelezték. Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Kmetty János, Miháltz Pál, Ilosvay Varga István, valamint a mellettük felnövő, tehetséges új nemzedék: Balogh László, Deim Pál, Kósza Sipos László, Misser Pál, Cs. Nagy András és a többiek. A most megnyílt tárlaton azonban — ha számban még nem is, de művészi értékben annál inkább — előretörtek a szobrászok. Tíz szobrászművész alkotásával egyszerre eddig még soha nem találkoztunk a megyei kiállításon. És nem is akármilyen alkotásokkal jelentkeztek !
Asszonyi Tamás, a szentendrei új művésztelep egyik új lakója, nem véletlenül nyerte el a kiállítás első díját Emlékmű terv ével  A méreteiben kicsiny kompozíció monumentális alkotást sejtet. Érdemes lenne foglalkozni annak gondolatával, hogy ez az Emlékmű ne csupán terv, illetve kisplasztika maradjon, hanem meg is valósuljon valahol Pest megyében.
Hasonlóképpen csak az elismerés hangján szólhatok Asszonyt Tamás háborús éremsoráról. És csak ugyanezt mondatom el a másik nagyon tehetséges fiatal, Csikszentmihályi Róbert öt darabból álló éremsoráról — Csillagosok, katonák, Hírnök, Győzelem, Lenin, Tömeg — is. Bármelyik érem vagy éremsor .nemcsak országos, nemzetközi kiállításon is előkelő helyet biztosítana alkotójának.
A szobrászművészek sora a két Pál Mihállyal folytatódik. Az apa bronzból készült Vízöntője az érett asszonyi test szépségével gyönyörködteti a nézőt. A fiú Pár-ja könnyedségével és dinamikájával ragadja magával a szemlélőt. Apa és fiú művészete így egészíti ki egymást, s teszi teljesebbé a megye művészi életét.
Rózsa Péter így jöttek című szoborkompozíciója rusztikusságával és erőteljes dinamizmusával hívja fel magára a figyelmet. Farkas Ádám Termékenység című márványszobra a művész világosan megfogalmazott hitvallása az ember jövőjéről. Szabó Edit Ari-ja viszont a szépség és a derű szoborba formálása.
A szobrok, érmek, kisplasztikák sorát gazdagítja Papachristos Andreas, Rajky László és Ligeti Erika egy-egy alkotása erőteljesen bizonyítva a szobrászok előretörését a megye képzőművészeti életében.
A megye festőművészetének első számú reprezentánsa ezúttal is Kossuth-díjas művészünk, Barcsay Jenő. A tárlaton ezúttal két kisméretű képpel szerepel. Házcsoport-ja és Figura állvánnyal című képe bár nem a legfrissebb alkotásai közül való, mégis méltó módon képviseli művészetét, s ad rangot a megye tárlatának.
Másik Kossuth-díj ásunk, Kmetty János, üvegablak terve akaratlanul is arra inspirálja a nézőt, hogy szeretné mielőbb viszontlátni e nagyszerűen megfogalmazott tervből készült alkotást. Talán a felépítendő szentendrei művelődési központ épülete lehetőséget is nyújtana e kitűnő terv kivitelezésére.
Ilosvay Varga István Sárga önarckép-e a maga műfajában hibátlan alkotás. Akárcsak Göllner Miklós Tükröződő házai, Miháltz Pál Műemlék restaurálás Szentendrén című képe vagy Szántó Piroska két modern hangvételű kompozíciója.
Már az előző tárlaton feltűnést keltett Mizser Pál két, In memóriám című linója drámai hangvételével, merész színeivel, különös szerkezeti megoldásával. A képekből azóta egységes kompozíció született, amely a Váci Pártbizottság tanácstermét díszíti majd. Földosztás című műve viszont merőben ellentétes képi látásmódról és megfogalmazásról tanúskodik. Fiatal művész esetében az ellentétes stílus- irányzatok rövid időn belül történő jelentkezése indokolt, a nézőt azonban mindenképpen megzavarja.
Kár lenne eltitkolni: a Szentendrén felnövő új művészgenerációra feltétlenül nagy hatást gyakorol a mester, Barcsay Jenő. Nemcsak Balogh László Ünnep című képében érezhető bizonyos utánérzés, de fellelhető mások műveiben is. A legkevésbé hat zavaróan ez talán éppen Deim Pál Csend és Találkozás a kékkel című képeiben. Pedig mindkét alkotásban vitathatatlanul „jelen van” a mester, a fiatal művész azonban elsősorban azzal ad újat, hogy a mester konstruktív tájait és konstruktív figuráit állítja egységes kompozícióba.
Nincs lehetőség arra, hogy egy rövid íráson belül valamennyi kiállító művész munkásságáról és alkotásairól szóljak. A félszáz alkotó közel nyolcvan műve önmagáért beszél annak, aki megtekinti. De tanúskodik arról is, hogy mennyire serkentően hatott művészeinkre a megyei tanács pályázata. A kiállított művek többsége az emberről szól az emberekhez. Ez, azt hiszem, minden dicséretnél többet mond.

 


Prukner Pál
(Pest Megyei Hírlap, 1970. április 24.

 
Névnap
Ma 2022. május 24., kedd, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
Hírajánló
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Keresés a honlapon