HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa98
mod_vvisit_counterTegnap118
mod_vvisit_counterEzen a héten216
mod_vvisit_counterMúlt héten1010
mod_vvisit_counterEbben a hónapban4046
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban4737
mod_vvisit_counterÖsszes látogató445155

Látogatók 4
2022-06-28 11:17

Szemelvények anno LXIII. - Műterem, háttérben nyíló kaktuszok

Műterem, háttérben nyíló kaktuszok
Ilosvai Varga István műtermében


A DOMBOLDALRA ÉPÜLT sárga ház manzárdszobájának ablakából csodálatos panoráma tárul a szemlélő elé.

A mediterrán tájakat idéző magas tetejű, szabálytalan elrendezésű házak s alattuk a vén folyó. Festő ecsetjére-vásznára kívánkozó látvány. S hogy ez mennyire így igaz, ahhoz nem kell más, csupán annyi, hogy a szemlélő megforduljon, s máris úgy érzi magát, mint a televízió vezérlőtermében, ahol egyszerre tucatnyi képernyőn tárul elé a látott kép. Itt, Ilosvai Varga István szentendrei műtermében a tv-készülékeket pasztell színű keretek képviselik s bennük megannyi táj. ILOSVAI VARGA ISTVÁN művészetének középpontja a lírai hangulatú táj. Nemcsak a messzi horizontú róna, a sejtelmes zsúfoltságú erdő. Képein tájakká szélesül a város zegzugos sikátora, kényszerű kanyarba zárul szűk utcája. Vonzó tájjá bomlik a gyúró- deszkányi virágos kis udvar s nyájas távlatokba terjed a fölülről szemlélt háztetők szögekbe torlódó színes sokasága. A természeti motívum azonban Ilosvai Varga István számára csupán alkalom és ürügy mondanivalójának, érzelmeinek kivetítésére. Borús tájaiban önmaga félelmei fenyegetnek, napfényes ragyogásaiban önmaga örömei ujjonganak. Teherhordóinak fáradtságát önmaga verítékezi, de még az utcák és közök kényszerű hajlataiban s a tetőgerincek megtört, szögletes ütközéseiben is önerőinek küzdelme tükröződik.
A dombra épült szentendrei ház akár múzeum is lehetne. A műterem és a szobák falain kiállításnyi festmény kínálja a látnivalót és ad egyúttal hű tükörképet egy életnyi pálya legjellemzőbb állomásairól. A pályakezdő évek művei mellett ott sorakoznak a férfikor s a legutóbbi évek alkotásai, széles skáláját mutatva a mindvégig egyenletes művészi útnak.
Érdekes művészegyéniség képeiben felismerhető ízzel- színnel telíti meg Szentendre múltját, jelenét. Lírai festőalkat, nemcsak színeiben, műveinek képi megfogalmazásában is. Elsősorban tájakat fest, de tájaiból soha nem hiányzik a cselekvő ember. Ábrázolt figurái — a vízhúzó, a kapubarkácsoló, a beszélgető, a téglahordó, a répaszedő, a cipekedő, a kaszáló, a gyümölcsszedő — azonban sohasem uralják a képet, beleolvadnak a tájba, a kertbe, az utcába, együtt élnek, együtt lélegeznek vele. Nélkülük szegényebb lenne az ábrázolt táj, de a tá j; szépsége sem mondana sokat ! a bennük élő, mozgó, cselekvő; emberek nélkül.
RIPPL-RÓNAI volt a mestere. Negyvenhárom esztendeje mutatta be először lírai! hangulatú képeit, s az elmúlt! esztendő végén közel kilencven képet bemutató kiállításával zárta be kapuit ideiglenesen a szentendrei Ferenczy Múzeum. Magas, szikár alakja hetvenhat évesen is változatlanul egyenes, csak a szeme; gyengült meg erősen az utóbbi; esztendők során. Festő számára pedig aligha lehet nagyobb! tragédia gyengülő szeme világánál. Derűs, az élet szépségét, az ember győzelmét hirdető újabb alkotásai ezért váratnak magukra az utóbbi időben. Pedig témája is, monda-! ni való ja is nagyon sok lenne: még az emberek számára.; Életkedvét, bizalmát azonban: mégsem vesztette el, s ha ritkábban nyúl is az ecset és paletta után, mint tette azt hosszú évtizedeken át, még  nem adta fel a művészélet minden reménységét. Éppen ezért valamiféle munka, elfoglaltság nélkül ma sem tudja elképzelni élete egyetlen óráját sem. Pihentetőül és nyugtatóul régi kedvenc hobbyjának hódol: a hatalmas kertben több mint ezer fajta kaktusz él, közülük több mint ötven bontogatja tarka, különös virágát éppen ezekben a napokban. Színpompás virágok a művészet tarka palettájának valósághű háttereként.

 

Prukner Pál
(Pest Megyei Hírlap, 1971. június 27.)

 
Névnap
Ma 2022. június 28., kedd, Levente és Irén napja van. Holnap Péter és Pál napja lesz.
Hírajánló
Ivan Dan 2022 - Ezernyi mécses fénye

Ivan Dan 2022 - Luminaria Ezernyi mécses fénye

Szerettel hívjuk és várjuk június 26-án, szombaton Szentendrére, Ivandan ünnepére!
16 órakor
A templomdombi Keresztelő Szent János Plébánia Templomban szentmisével kezdődik az ünnep. Amelyet követően templom előtti keresztnél a dalmát zászló és az ősi dalmát nyelvűa 19. század elejéről való Szentségimádási felvonulási dokumentum ünnepélyes megszentelése történik.
Ezt követően Pilis Dániel Szentendre város alpolgármestere köszönti a közösség tagjait és a vendégeket.
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Keresés a honlapon