HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa297
mod_vvisit_counterTegnap477
mod_vvisit_counterEzen a héten297
mod_vvisit_counterMúlt héten3134
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9560
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban11768
mod_vvisit_counterÖsszes látogató205872

Látogatók 11
2019-08-25 12:50

Barcsay-díj 2017.

2017. január 14-én, Barcsay Jenő születésnapján, a Barcsay Múzeumban átadták a 2016-os évi Barcsay-díjakat.Idén, három tehetséges festőművész hölgynek -

András Tündének, Fábián Emőkének, Makkai - Kovács Beatrixnak - ítélte oda az alapítvány kuratóriuma. Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere köszöntője után Gaál József  festőművész, a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány kuratóriumának tagja nyitotta meg a kiállítást.

(Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester köszöntője itt olvasható)

 

Tavaly útjára indítottuk az Art Capital Szentendrét. Szentendre a képzőművészet hazai fővárosa–rendezvénysorozat több pilléren nyugszik.

1.    Az egyik pillér a majd 100 éves képzőművészeti hagyománya a városnak.
2.    Másik pillére a városban élő és alkotó nagyszámú képzőművész, akik a mindennapokban megteremtik a művészváros hangulatát.

3.    Harmadik pillére a magas színvonalú szakmai háttér, amit a Ferenczy Múzeumi Centrum biztosít. Gulyás Gábor igazgató vezetésével a képzőművészet végre -híven a város hagyományaihoz - kellő hangsúllyal jelenik meg a múzeumi feladatellátásban.

Az elsőként említett képzőművészeti hagyomány is igen sokrétű, több kiemelkedő korszaka is volt a szentendrei képzőművészetnek.Mindjárt az elsőhöz szorosan kötődik Barcsay Jenő. 1929-ben ő volt az első, aki az egy évvel korábban alakult Művésztelephez csatlakozott. Önéletírásában – és minden Szentendrével kapcsolatos írott és szóbeli vallomásában – hangsúlyozta, hogy a dombokkal övezett város már első idelátogatásakor mély benyomást tett rá. Itt alakította ki sajátos stílusát, melyet a konstruktivizmus egyfajta magyar változataként tart számon a művészettörténet. Az évek során neve összeforrt a várossal.Barcsay nevének említésekor Szentendrére asszociálunk. Szentendre és a képzőművészet vonatkozásában pedig leggyakrabban Barcsay nevét szoktuk említeni.

A szentendrei művészet történetének egyetlen alkotója sem élvezhetett olyan osztatlan, fenntartás nélküli tisztelet és szeretetet, mint Barcsay. Barcsayt azok a művészek is szerették, akiket nem tanított. Mert – ha tehette – minden szentendrei képzőművészeti kiállítás megnyitón megjelent, ahol őszinte érdeklődéssel és nagyon alaposan végignézte az összes műtárgyat, s ha egyszer-egyszer kritikát fogalmazott is meg, azt annyi finomsággal tette, hogy soha senkit nem bántott meg vele.
Barcsaynak a fiatal művészek iránt mindenkor megnyilvánuló, támogató érdeklődésének szellemében tett közhasznú felajánlást Barcsay Erzsébet 1989-ben, mely a Barcsay-jutalomra és a Barcsay-díjra biztosított fedezetet. 2006-tól a Barcsay jogörökös Kónya házaspár által alapított Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány vette át a Barcsay-díj gondozását.  
Az idei ünnepségkülönlegessége, hogy a mostani három kitüntetett alkotóművésszel hetvenre emelkedik az ebben az elismerésben részesülők száma.
2016-ban az Alapítvány kuratóriuma három díj odaítéléséről döntött. A kolozsvári
Képzőművészeti Egyetemen végzett András Tünde és Fábián Emőke, valamint a budapesti
Képzőművészeti Egyetemen diplomázott Makkai-Kovács Beatrix a tavalyi év díjazottai.

Szeretettel gratulálok a díjazottaknak. További sikereket kívánok művészi pályájukon.

 
Névnap
Ma 2019. augusztus 25., vasárnap, Lajos és Patrícia napja van. Holnap Izsó napja lesz.
Szentendre Művészet - Vincze Ottó
09_barna.jpg 02_szurke.jpg 10_model.jpg 04_szurke.jpg 07_fekete.jpg 13_model.jpg 08_fekete.jpg 15_model.jpg 06_szurke.jpg 14_model.jpg
Hírajánló
SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Szentendrei Teátrum

Szentendrei Teátrum

1958 nyarán rendezték meg első ízben a Szentendrei Kulturális Napok rendezvénysorozatot, a Szentendrei Hetek, majd Szentendrei Nyár elődjét.

Szentendrei Márka üzem

Szentendrei Márka üzem

1973 óta működik a Pest Megyei Pincegazdaság Szentendrei Márka üzeme.

"A Pest Megyei Pincegazdaság Márka  palackozó üzemében naponta harminc-ezer literes és ötvenezer két decis palackot töltenek meg a közkedvelt üdítő itallal. Ezeket a

Választási utózengék

Az 190l-es országgyűlési képviselő-választásokon már Szentendrén is kegyetlen korteshadjárat indult. Hiába reménykedett a Szent-Endre és Vidéke 1900. október 7-i számának cikkírója abban, hogy „

Most, különösen aktuális - A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című dokumentumfilmet - rendezte:Hajdú Eszter - láthatták azok akik eljöttek csütörtökön este a P'Artmoziba. A bemutató után Fónagy János (Fidesz) és Gulyás József

A nők választójoga

A 17. századtól a nők elszánt küzdelmet indítottak az egyenjogúsításukért. Az első modern értelemben vett nőjogi harcos a 18. századi francia származású Olympe de Gouges volt, aki „A polgárnők és asszonyok

Mondd, te kit választanál? - Választás 2018

Ó, mondd, te kit választanál?

A következő országgyűlési képviselő választáson Szent-Endrén egy-egy függetlenségi és néppárti programmal fellépő jelölt is indul.

Picasso kalandjai Szentendrén

A National Geographic stábja hazánkban forgatta a Géniusz: Picasso sorozatot, melynek számos jelenetét Szentendrén vették fel. A műsor a 20. század egyik legismertebb és

Keresés a honlapon