HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa193
mod_vvisit_counterTegnap237
mod_vvisit_counterEzen a héten1172
mod_vvisit_counterMúlt héten1545
mod_vvisit_counterEbben a hónapban828
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban6183
mod_vvisit_counterÖsszes látogató293084

Látogatók 7
2020-07-04 19:49

Barcsay-díj 2017.

2017. január 14-én, Barcsay Jenő születésnapján, a Barcsay Múzeumban átadták a 2016-os évi Barcsay-díjakat.Idén, három tehetséges festőművész hölgynek -

András Tündének, Fábián Emőkének, Makkai - Kovács Beatrixnak - ítélte oda az alapítvány kuratóriuma. Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere köszöntője után Gaál József  festőművész, a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány kuratóriumának tagja nyitotta meg a kiállítást.

(Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester köszöntője itt olvasható)

 

Tavaly útjára indítottuk az Art Capital Szentendrét. Szentendre a képzőművészet hazai fővárosa–rendezvénysorozat több pilléren nyugszik.

1.    Az egyik pillér a majd 100 éves képzőművészeti hagyománya a városnak.
2.    Másik pillére a városban élő és alkotó nagyszámú képzőművész, akik a mindennapokban megteremtik a művészváros hangulatát.

3.    Harmadik pillére a magas színvonalú szakmai háttér, amit a Ferenczy Múzeumi Centrum biztosít. Gulyás Gábor igazgató vezetésével a képzőművészet végre -híven a város hagyományaihoz - kellő hangsúllyal jelenik meg a múzeumi feladatellátásban.

Az elsőként említett képzőművészeti hagyomány is igen sokrétű, több kiemelkedő korszaka is volt a szentendrei képzőművészetnek.Mindjárt az elsőhöz szorosan kötődik Barcsay Jenő. 1929-ben ő volt az első, aki az egy évvel korábban alakult Művésztelephez csatlakozott. Önéletírásában – és minden Szentendrével kapcsolatos írott és szóbeli vallomásában – hangsúlyozta, hogy a dombokkal övezett város már első idelátogatásakor mély benyomást tett rá. Itt alakította ki sajátos stílusát, melyet a konstruktivizmus egyfajta magyar változataként tart számon a művészettörténet. Az évek során neve összeforrt a várossal.Barcsay nevének említésekor Szentendrére asszociálunk. Szentendre és a képzőművészet vonatkozásában pedig leggyakrabban Barcsay nevét szoktuk említeni.

A szentendrei művészet történetének egyetlen alkotója sem élvezhetett olyan osztatlan, fenntartás nélküli tisztelet és szeretetet, mint Barcsay. Barcsayt azok a művészek is szerették, akiket nem tanított. Mert – ha tehette – minden szentendrei képzőművészeti kiállítás megnyitón megjelent, ahol őszinte érdeklődéssel és nagyon alaposan végignézte az összes műtárgyat, s ha egyszer-egyszer kritikát fogalmazott is meg, azt annyi finomsággal tette, hogy soha senkit nem bántott meg vele.
Barcsaynak a fiatal művészek iránt mindenkor megnyilvánuló, támogató érdeklődésének szellemében tett közhasznú felajánlást Barcsay Erzsébet 1989-ben, mely a Barcsay-jutalomra és a Barcsay-díjra biztosított fedezetet. 2006-tól a Barcsay jogörökös Kónya házaspár által alapított Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány vette át a Barcsay-díj gondozását.  
Az idei ünnepségkülönlegessége, hogy a mostani három kitüntetett alkotóművésszel hetvenre emelkedik az ebben az elismerésben részesülők száma.
2016-ban az Alapítvány kuratóriuma három díj odaítéléséről döntött. A kolozsvári
Képzőművészeti Egyetemen végzett András Tünde és Fábián Emőke, valamint a budapesti
Képzőművészeti Egyetemen diplomázott Makkai-Kovács Beatrix a tavalyi év díjazottai.

Szeretettel gratulálok a díjazottaknak. További sikereket kívánok művészi pályájukon.

 
Névnap
Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon