HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa85
mod_vvisit_counterTegnap118
mod_vvisit_counterEzen a héten203
mod_vvisit_counterMúlt héten1010
mod_vvisit_counterEbben a hónapban4033
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban4737
mod_vvisit_counterÖsszes látogató445142

Látogatók 4
2022-06-28 10:17

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Nem szoktam megnyitókat vállalni, csak igen ritka esetekben, így először nemet mondtam. Ugyanakkor üdvözlöm a kiállítás időzítését, mely előrevetíti a közelgő negyvenedik évfordulóját annak, amikor a magyar űrhajós Farkas Bertalan a világűrbe utazott. Aztán meggondoltam, elvállaltam a felkérést, mivel a magyar űrprogram megkezdése előtt magam is a Szentendrei Űrkutatási Központ munkatársa voltam a hetvenes évek első felében. Mint azt egy 1936-ban kelt Vajda Lajos által szerelmének Vajda Júliának írt levélből tudjuk, Szentendre a világ közepe. Innen, Szentendréről nézve ezt sosem vitattuk. A levél tartalmaz egy magyarázó rajzot is, melyen körpályákat, parallaxisszerű szögeket, perihélium, afélium vonalakat véltem felfedezni. Persze, hogy Szentendre a világ közepe, hiszen űrkutatási központja is volt, ami arra a szakaszára esett a Római Sánc utcának, amit a 11-es főút építése közben keresztülszeltek, pontosabban a volt Római Sánc utca és az Őrtorony utca találkozásánál volt megtalálható.  Működése később elhalványult, majd úgy a rendszerváltás előtt, vagy környékén vezetője dr. Riesz Ferenc révén beolvadt a Központi Fizikai Kutatóba, melynek ő azóta is vezető munkatársa.

Megkezdjük a visszaszámlálást.

10.

1980május 26-ánFarkas Bertalan és ValerijKubaszov moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, indult a világűrbeSzojuz–36 űrhajó fedélzetén, hogy aztán a Szaljut 6 űrállomáshoz csatlakozzanak.

Sugár András műsorvezető elfoglalja helyét a moszkvai televízióban (orosz kollégájával). Bejelentkezik Bajkonur, ahonnan Farkas Bertalan azt kéri, hogy keressék meg az 1972-es füredi Anna Bál szépségkirálynőjét.

GeorgijBeregovoj űrhajós az 1972-es füredi Anna Bálon a zsűri tagja volt. Farkas visszaemlékezése szerint a megválasztott szépségkirálynő egy szív alakú medált adott Beregovojnak, akiről egyébként az a hír járta, hogy a szebbik nem nagy hódolója. Évekkel később, a felkészítés alatt Beregovoj ezt a medált odaadta Farkas Bertalannak azzal, hogy ez legyen a második női szív, amely eljut a világűrbe (Tyereskováé után).

9.

A császárné rövid beszélgetés után így szólt:

…  na, de kedveseim … nem fog-e megártani a nagy hideg, van-e jó bundátok? …"

1769. július 3-án este 9 órakor következett be a várt esemény. A Vénusz a Nap korongja elé ért, ahonnan csak másnap hajnali 3-kor távozott.

Megszületik a válasz: Hell Miksa a számítások elvégzése után a Nap parallaxisára 8,7 ívmásodpercet kapott

A Vénusz a Földről nézve 243 évenként négyszer elvonul a Nap korongja előtt el.  Ezek az átvonulások nem csupán érdekes csillagászati eseményt jelentenek, hanem — mint arra fél évszázaddal Hell előtt Halley is rámutatott — segítségével meghatározható a Csillagászati Egység, azaz a Nap–Föld középtávolság pontos értéke, az AU, a máig használatos Astronomical unit.

8.

(felirat egy emlékoszlopon Lichtensteinben)

„Megszabadulva a testtől és a hátrahagyott földnél könnyebben, a kiváló Hell az égitestek felé veszi útját, és most ezeket, majd amazokat a csillagokat repüli át, és így szól: eleget vizsgáltalak titeket alulról, most felülről kezdelek nézni benneteket.”

7.

Elszállt egy hajó a szélben, 
Házunktól nem messze megállt

SPACE
Felhők közt madarak szálltak, 
Utánuk repülök tovább.

KEX

6.

csak néhány porszem, a maga szóra sem érdemes kisszerűségében, tovatűnő villanás

Asszociációk…Az asszociációk O és B típusú csillagainak sűrűsége alacsony, értéke 0,003 - 0,3 csillag köbfényévenként. Közeli környezetünkben kb. százat ismerünk. Általánosan elfogadott vélemény szerint a környező csillagok gravitációja az asszociációkat felbomlasztja. Az említett alacsony csillagsűrűség mellet a társulások élettartama tiszavirág életűnek mondható, mindössze néhány millió év.

5.

Az események itt már felgyorsultak. A század végén mind a fizikai törvények rendszere, mind a matematikai eszköztár készen áll arra, hogy egy Holdra-szállás, vagy akár egy Mars-utazás pályaadatait meghatározhassuk. Ehhez azonban el kellett távolítani az ideológiai akadályokat, ki kellett alakítani a tudományos kutatás adekvát módszerét, az elmélet és kísérlet, a ráció és empíria helyes arányát…

Az ítélet jogerős, a tanok visszavonandóak, a publikáció tilos.

Róma, 1633. június 22

4.

Jó hír azonban, hogy 3000 km-es körzetben nincs aktív vihartevékenység, így már csak azt kell megvárni, hogy a légkör átlátszatlanságot jellemző τ (tau) értéke 1,5 alá csökkenjen.

Az 1,5-es tau-érték alatt már kellően tiszta az ég ahhoz, hogy a napelem elkezdjen áramot termelni, hogy a 45 napos időablakon belül bejelentkezzen majd az eszköz. Ellenkező esetben viszont le kell állítani az aktív megfigyelést.

A légköri aktivitás újra és újra megtisztította a paneleket, így már több mint 14 éve járja a felszínt. Most azonban komoly gond van vele.

BillieHoliday - I'll Be SeeingYou hangján lágyan szól az utolsó ébresztőparancs.

3.

A mindannyiunkat elnyelő „feneketlen lomtárban” a napoknak nincs se hosszúsága, se szélessége. A mélyben, a „végtelenbe nyúló csendben” várunk és reménykedünk.

Az ész „egyszerűen lerombolta a világ alapzatát, úgy, hogy tudhatta: ez az alapzat nincsen, nem is volt” és nem is lesz. „Csak állt ezen a valódi mélységét illetően áttekinthetetlen ponton, és számba kellett vennie, mi minden nincsen, ami nem is volt soha.” Nincs értelme különbséget tenni a reggelek és az esték között: „egy reggel van és egy este mindössze”; ugyanaz a nap telik mindörökké.

…akár egy brahmandát is kitölthetne, ami 22 kvadrillió 394 trilliárd 880 trillió földi évnek felel meg.

2 és fél

Egy „fordított optikájú” tudatot képzelek, amely megszünteti a gravitációt, és az egyetemes fókuszpontból képes egyszerre érzékelni a világ minden részletét.

2.

Az ember spontán nem gondolhat arra, hogy az Univerzum és benne ő maga „minden »lélegzetnél« nincs, és azután megint van”. Az „azután” nem tételez föl semmilyen intervallumot, hanem csupán egy tisztán logikai folyamatot. „A megsemmisülés pillanata egybeesik a hasonmása megnyilvánulásának pillanatával.” Nem érzékelhető különbség közöttük, „úgyhogy nem veszünk észre szakadást vagy szünetet a két hasonló és egymást követő teremtés között, és így a létezés számunkra homogénnek tűnik”. E kontinuitási illúzió úgy is kifejezhető, hogy megtéveszt minket az új teremtődés, vagyis számunkra nem múlik el pillanat, amikor ne azt észlelnénk, amit épp észlelünk.

1.

„Tényleg – mondta a herceg –, egyszer felriadtam az éjszaka közepén, hát egy óriási cédulát látok az égboltra tűzve, amelyen latin betűkkel az áll: nyitva.”

Zéró

A hírszerzés gőzerővel keresni kezdte a szépségkirálynőt, azzal a feltett szándékkal, hogy bemutatják anagyközönségnek. A terv azonban nem járt sikerrel. A kiterjesztett kutatás rövid időn belül rávilágított, hogy a hölgy San Francisco-ba ment férjhez.

BÜFÉ!

Elhangzott Deim Balázs Space című kiállításának megnyitóján Szentendrén, a Part Moziban, 2019. március 14-én.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Névnap
Ma 2022. június 28., kedd, Levente és Irén napja van. Holnap Péter és Pál napja lesz.
Hírajánló
Ivan Dan 2022 - Ezernyi mécses fénye

Ivan Dan 2022 - Luminaria Ezernyi mécses fénye

Szerettel hívjuk és várjuk június 26-án, szombaton Szentendrére, Ivandan ünnepére!
16 órakor
A templomdombi Keresztelő Szent János Plébánia Templomban szentmisével kezdődik az ünnep. Amelyet követően templom előtti keresztnél a dalmát zászló és az ősi dalmát nyelvűa 19. század elejéről való Szentségimádási felvonulási dokumentum ünnepélyes megszentelése történik.
Ezt követően Pilis Dániel Szentendre város alpolgármestere köszönti a közösség tagjait és a vendégeket.
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Keresés a honlapon