HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa64
mod_vvisit_counterTegnap139
mod_vvisit_counterEzen a héten203
mod_vvisit_counterMúlt héten1036
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3533
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban5703
mod_vvisit_counterÖsszes látogató439783

Látogatók 7
2022-05-24 07:32

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

12 nap 12 ház
Papachristos Andreas

Életrajz-
1937-11-9-én született Lítia-ban [GR],
1948-ban a Nemzetközi Vöröskereszt menekítette ki őt és sok száz árva és félárva gyereket a Görögországban kialakult diktatúra elől Magyarországra.
1953-1957: Budapesti Művészeti Gimnázium, mesterei: Matzon Frigyes, Somogyi József, Miskolczi László;
1962: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mestere: Mikus Sándor.
1962, 1967, 1968: Stúdió-díj; 1978: Munkácsy-díj.
1965-től kiállító művész.
1969-től Szentendrén, az új művésztelepen dolgozik,
1982 óta felváltva él Görögországban és Magyarországon. Főként kőszobrokat, a klasszikus görög szobrászat által ihletett stilizált figurákat, figuraegyütteseket, portrékat készít. Műveit kis vázlatok alapján közvetlenül kőbe faragja. (szerk)

Mikor először kerestem Papachristos Andreast, nem volt otthon. Eltűnt. Felesége sem tudta, hol van, kétségbeesésében már a rendőrségre akart menni. Néhány nap múlva előkerült, olyan hirtelen, mint ahogy nyoma veszett. A telepen lakók ugyanúgy köszöntek neki, mint addig. Mintha nem is lett volna miatta ribillió.
Papachristos Andreas a görögországi Lythja nevű helységben született 1937-ben. De, lehet, hogy 1936-ban. Vagy 1938-ban. Nem tudja, az anyakönyvi kivonatok odavesztek. Anyját nem zavarja vele, ritkán ír. neki. Felesleges utána járni hány éves, jól érzi magát a pontos dátum nélkül is. Apja partizán volt, a polgárháborúban odaveszett és két gyermeke — a nagyobbik fiú volt, a kisebbik lány — 1949-ben Magyarországra jött.
— A húgomat magyar férfi vette el. Pécsett élnek és anyámnak azért nem ír, mert elfelejtett görögül. Legalábbis azzal indokolja, hogy csak egy levél megy tőle egy évben. Én sem tudom már, hogyan kell mondani a „spenótot enni”-t, pedig nagyon szerettem otthon...
— Magyar állampolgár?
— Nem. Görög.
— Ennyivel tartozik a szülőföldnek?
— Ha itthon van halászlé, amit nagyon szeretek, nem megyek Budapestre flekként enni, pedig azt is nagyon szeretem. Felesleges papírokkal futkosni három napot, hogy egy újabb papírt kapjak. Érzéseket, különleges nosztalgiát ne várjon tőlem. Kiskölyök voltam, amikor elkerültem hazámból. A görög nyelvtant is Magyarországon tanultam meg.
Amikor beszél, kezének árnyéka körbeugrál hatalmasra nőve a falon, eltakarja a képeket, a szobrokat. Hat alkotását állították eddig fel, most készült el a hetedik.  A polcokon egymás mögött, mint egy támadásra kész hadsereg, sorakoznak a vésett arcok, anyák, nádszálsudár lányok, férfiak.
— Egy év kellett, hogy hozzászokjam Szentendréhez. Most már itt is megy a munka. Nem bírja, ha kiszakítják valahonnan. Először újra megismerkedik mindennel, beleivódik a hangulat, megszokja a világítást, minden bántja, ami idegen. Tíz- tizenkét órát kalapál, ahogy követ kap, azonnal hozzálát és addig dolgozik, amíg el nem fogy az anyag. Női aktokat, portrékat rajzol — életnagyságban, csomagolópapírra. Minden nőnek hosszú, szénfekete hajat rajzol. Undorodik a feleslegesnek vélt dolgoktól. Szeret beszélgetni, pecázni, imád szobrot csinálni, gyermekkora óta szobrász akart lenni.
önálló kiállítást nem rendez.
— Felesleges... Sok munka, meg hajlongás idegenek előtt. Inkább dolgozom.
Papachristos Andreas 1949 óta él Magyarországon. Görögországba nem megy vissza. Anyját hívja Magyarországra, de tudja, soha sem jön el. Leveleiben nem írja, hogyan él, mit csinál és mikor pénzt kap a fiától, nagyon megköszöni.
— Látta a Zorbát?
— Minden görög tárgyú filmet megnézek.
A polcokon Homéroszok kőbe álmodott figurái, gömbölyű kövek, melyeket a természet csiszolt márványtisztává, s a szobrász vette észre a hideg kő meleg titkait. A falakon színes képeslapok, kitépett tájak: az Akropolisz fölött felhő nélküli kék az ég, a tengerparton, sárga homokon az ókor szélcibálta romjai...
(PMH. 1970. 10. 15. Tamás Ervin)

 

Egy emlékmű születése
LÁTOGATÁS PAPACHRISTOS ANDREAS MŰTERMÉBEN
öt méter magas a szobor. Holnap leplezik le Aszódón A kőből kifaragott, stilizált Niké a győzelmet, a diadalt jelképezi, vagy éppen a felszabadult életet, gondolkodást. Az uj lehetőségeket, a tiszta, emberi életet ... Az emlékművet a fasizmus felett aratott győzelem 35. évfordulóján avatják, de mondanivalója nyilvánvaló.
Klasszicitás és humanizmus
A teljesség, a szépség igényéről, a harmóniavágyról beszél ez a mű. Az anyag szépsége, a kompozíció tömörsége, a művészet történetében évezredek óta felbukkanó Niké-motívum a szabadság érzetéhez hozzákapcsol egy másikat is: aki ezt a művet alkotta, azt ezer szál köti az ókori görög művészet klasszikus korszakához, ahogyan Marx fogalmazott, az emberiség normális gyermekkorához.
Valóban így van. Az emlékmű fiatal alkotója, Papachristos Andreas szobrászművész 1937-ben a görögországi Lythyában született, s gyermekként, 1949-ben érkezett hazánkba. 1957—62 között végezte el a Képzőművészeti Főiskolát. Hét évig a fővárosban dolgozott, 1965 óta szerepel az országos kiállításokon, bemutatkozott a Fiatal Művészek Stúdiója tárlatain. Tizenegy évvel ezelőtt a szentendrei új művésztelepen kapott műtermet, azóta az országos és külföldi kiállítások mellett rendszeresen szerepel a szentendrei és Pest megyei tárlatokon is.
A magyar művészetben, a magyar valóságban él több mint harminc éve. A főiskolán Mikus Sándor emberi magatartásával, Pátzay Pál intellektualitásával gyakorolt rá hatást. Ez azonban csak látszólag teszi egyszerűvé a képletet. A Stúdió 1966-os kiállítása kapcsán így ír róla Németh Lajos: ... megoldása néha emlékeztet ugyan a nonfiguratív plasztika néhány mesterére, vagy nálunk, Borsos Miklós műveire, de barbárán elementáris plasztikai formázása vér bő művészi tehetséget sejtet.
Vérbőt — és sajátosat. A műterem előtti szoborpark azt jelzi, hogy valóban csak rá jellemzően kapcsolja össze a görög művészet szellemét és a Magyarországon megismert, megszeretett értékeket. Homérosz, Hellén, Fej, Torzó — a simára csiszolt, csak a legszükségesebb mértékben tagolt, megbontott tömegű művek címe is erről beszél. Ahogyan ezt jelzi számos, már felállított köztéri munkája is. A háromfigurás budapesti Család, az egri Fekvő nő, a szigetmonostori Vörös Meteor Telep emlékköve ...

Homérosz és Lenin
A Homérosz-fej egy variánsát már a műteremben nézegetem. Mellette az egyetlen fából készült, szinte a mag fejlődését, csírázását idéző sorozat, a Teremtés. Távolabb az éppen készülő mű, egy Rákóczi-portré. A görög szobrász, Lenin, Füst Milán, Bajcsy-Zsilinszky Endre után most a szabadságharc vezérének arcvonásait formázza. Beszélgetünk a műről — felöltőben. S ezzel már a szobrász egész életéről is beszélünk.
— Egy hétig nem voltam itthon — mondja —, Hőgyészen jártam, az egykori diákotthonban, ahol a nyolcadik osztályt végeztem. Akkoriban egyszerre tanultunk görögül, makedónul és magyarul. Harminc éve alakult ez az otthon, a 250 diákból jó néhányan ott voltunk az ünnepségen.
A polgárháború idején elhagyott hazával is találkozott, amikor a társaival emlékezett. Az elmúlt évben viszont valóban járt Görögországban.
— Rájöttem, hogy nem lehet elfeledni azt a hazát sem. Két otthonom van. Ez persze nagyon jó is: szinte a véremben hordom a klasszikus görög művészet hagyományait, de a magaménak érzem a magyar kultúra értékeit is. Sok itt a tehetség, talán több is, mint Görögországban, Bartók, Csontváry, József Attila művészete az egész világ számára jelentős. Sajnos, a költészet a nyelvi korlátok miatt még mindig nem eléggé ismert a határokon túl, s még nagyobb baj, hogy az átadható értékeket sem eléggé népszerűsítjük. Sokkal intenzívebb, sokoldalúbb kulturális külpolitikára lenne szükség.
— ön jól ismeri, sajátjának érzi a magyar művészet értékeit. De otthon érzi-e magát Szentendrén, az itteni létszámában, minőségében is igen jelentős művészeti közösségben?
— A csoportok, csoportosulások kora lejárt, ahogy elhagytuk a századelőt. Baráti körben gyakran beszélünk életről, művészetről, de nem biztos, hogy az a szerencsés, ha művészek élnek együtt. Lehet, hogy jobb egymás mellett élni egy tanárral, egy esztergályossal, egy darussal.
— Akkor hadd kérdezzem: velük mennyire él együtt?
— Erre nagyon nehéz válaszolni. A művész végül is nem vállalhatja át a család, az általános iskola, az ismeretterjesztés, a televízió szerepét. Mi műveinkkel, a környezet alakításával kerülhetünk közel a közösséghez. Sajnos, Szentendrén hiányoznak az igazán jól kiképzett terek, amelyeken a szobor megkaphatná igazi jelentőségét. A megoldás az lenne, ha az építészek még az új lakótelepek tervezése előtt konzultálnának velünk, festőkkel, szobrászokkal. Amit én tehetek, az annyi, hogy csak olyan művet állítok fel köztéren, amely valóban engem képvisel, az én gondolataimat, érzelmeimet adja át a közösségnek.
Dolgozni kell..;
Hogyan hozható egymáshoz igazán közel az értékes művészet és a közönség? — olyan kérdés ez, amelyen nemcsak Papachristos Andreas gondolkodott el, hanem amelyre, ha nem akarjuk magunkat és egymást áltatni, mindannyiunknak keresnünk kell a feleletet. A szobrász számára, akit alapvetően a görög művészet szelleme inspirál, aki úgy fogalmaz: a kőben nem lehet csalni, odaütsz és érzed, jól alakítod-e az anyagot, a válasz tőmondatokban fogalmazódik.
— Dolgozni kell — mondja. — Ha mód van rá, megyek a műterembe és kalapálok.
(PMH. 1980.05. 08. P. Szabó Ernő)

 

A szobrász üzenete
Papachristos  Andreas szentendrei alkotó gyűjteményes kiállítása június 17-ig várja a közönséget — ezúttal Budapestre.
Papachristos Andreas 1937-ben született Görögországban — emigránsok gyermekeként 1948-tól él hazánkban — Somogyi József, Miskolczy László és Mikus Sándor tanítványaként végezte el a képzőművészeti gimnáziumot és főiskolát. Szakadatlanul dolgozik, egyre izgalmasabb eredménnyel, melyet a Munkácsy-díj is fémjelez, önálló kiállítása nyílt Szentendrén, Tatán, Kiskunhalason és 1989-ben Athénben, de művei Párizsban, Bécsben, Stockholmban, Moszkvában, Belgrádban is figyelmet keltettek. Számtalan köztéri szobra közül — Aszódon Nike-jét avatták föl 1900- ban, Szigetmonostoron „Feliratos emlékköve látható, „Torzó”-ja Szentendrén, Intim kariatida"-ja Ráckevén állítja meg az érdeklődőt.
Két hazája Hellász és Magyarország — ez biztosítja egyetemes emberségét és nyitottságát minden új távlatra, miközben hűen ragaszkodik az ősi eszményekhez. Homérosz-sorozata is lenyűgöző,.Emléket állít alkotásával az ókor egyik meghatározó géniuszának.
Női aktjai mediterrán életérzést, derűt hordoznak a régi görög szobrászat és a modern platszika mintáinak egyéni megformálása alapján. Ebben a közegben is felvillan Papachristos szemlélete, élményeinek páratlan és szoborban tisztázott gazdagsága. A változatok árnyalatai utalnak a szerelem és a szépség játékosságának bájára és lehetőségeire. Egy ember — birodalom, mert a szépség az, s minden ember birtokolja az esztétikum varázsát — vallja Papachristos Andreas művészete.
Papachristos Andreas jelen szobrászatunk egyik értéke, művészete üzenetekkel telített — hitet, reményt és örömet sugároz.
(PMH. 1991. 06.15.Losonci)

 
Névnap
Ma 2022. május 24., kedd, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
Hírajánló
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Keresés a honlapon