HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa15
mod_vvisit_counterTegnap23
mod_vvisit_counterEzen a héten39
mod_vvisit_counterMúlt héten3
mod_vvisit_counterEbben a hónapban514
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban11130
mod_vvisit_counterÖsszes látogató207956

Látogatók 3
2019-09-20 07:20

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

saját költségvetésünkön felül „stafirungként”, kezdeti segítségnek, jelentős hozzájárulásokat kaptunk. Így minden évben körülbelül négymillió forintot tudtunk például az utak építésére fordítani. Ez a nagyobb ütem sajnos 1966-ban bizonyos törést fog szenvedni, ami azt jelenti, hogy ebben az évben erre a célra mindössze 1 800 000 Ft- tal gazdálkodhatunk. Reméljük azonban, hogy a későbbiekben a tempót ismét fokozni tudjuk. Mindenesetre, mivel a múlt évben egy úthengert sikerült szereznünk, így az egyszerűbb, makadám utak építését, járdaépítéseket és útjavításokat saját brigádunk is el tudja majd végezni.
— A város fejlődésének alapja, vitathatatlanul a csatornázás, amely a Jókai utcában, ha nem is a legpéldamutatóbb formában, már a múlt évben megindult s 1966- ban, mintegy ötmillió forint értékben fog folytatódni. Az Építéstudományi Intézettől (a régi Ciklámentől), a Rózsa utcáig terjedő szakasz épül meg először. Folytatásként
három év alatt megépül a város csatornahálózatának központi „gerince”. Ehhez azután majd a csatlakozó mellékutak és utcák kapcsolása lényegesen egyszerűbb lesz,
kevesebb költséggel.
— A Beruházási Bankkal történt megállapodás alapján a megfelelő hitel rendelkezésre áll, úgyhogy ezek a munkák már március-áprilisban megindulhatnak. Minden remény megvan arra, hogy az év folyamán már a Kossuth Lajos utcai hídig készen lesz a csatorna. Ebben az esetben pedig a „szerencsétlen” régi útszakasz hites gazdája, a KPM azonnal rendbe hozza ezt a sokat szidott utcát is.
— Kétségtelen, hogy csatornázás nélkül nemcsak köz- tisztaságról és kulturált városi életről nem beszélhetünk, de addig állami lakóházak építéséről sem lehet szó, mivel a csatornázatlan területre történő építkezés hihetetlenül drágább, s e? bizony nem közömbös országos gazdasági szempontból sem.
Mindenesetre a már készülő huszonnyolc lakásos Duna-parti lakóház 1966. őszén átadásra kerülhet, s a következő években egy hetvenkétlakásos ház is megépül.
További lakásépítés állami erőből azonban már csak a csatornázás befejeztével indulhat.
— Az idén községfejlesztési alapból négyszázharminc- ezer forintot fogunk a vízhálózat fejlesztésére fordítani, így vizet kap a KlSZ-lakótelep, a pannóniatelepi Patak, Móricz Zsigmond, Költői Anna és Irányi Dániel utca, a Nagyváradi, Kassai utca, az Alsó Izbégi út menti Lehel, Szegedi, és Vasvári Pál utca, valamint a hegyi Dalmát utca.
A villanyhálózatot is továbbfejlesztjük. Villanyt kap a KISZ-lakótelep, a Villasor, Mathiasz, Balázs Árpád, Lévai. Méhész, Majakovszkij, és Kálvária utca.
— Folytatjuk a sportpálya építését is. Megnyílik a százezer forint költséggel megépült perembolt a Vasúti villasor végén, megtörténik a Béke Vendéglő korszerűsítése is. A söntést teljesen megszüntetik s áthelyezik a Péter Pál utcai, volt cukrászipari termelőüzem helyére.
— A Kálvária téri bolt is átadásra kerül, az egykori Szauter-vendéglő helyén népbolt nyílik s a sarki italbüfé és népbolt helyén megépül a korszerű bisztró és hidegkonyhás étterem.
— A Belkereskedelmi Minisztérium beruházásával a Rév utcában nekilátnak egy nagy étterem alapozásához. Ugyancsak a Pap-szigettel szemben megkezdődik a százszemélyes turistaszálló építkezése, melyet remélhetőleg már 1967-ben át is fognak adni rendeltetésének.
— Véglegesen eldőlt az is, hogy megépül az új tervszakaszban az új művelődési ház is. Egyrészt városi lakosságunk igényeinek kielégítésére, másrészt az idegenforgalom bennünket is szorosan érdeklő növelésére, de nem utolsó sorban azért, hogy*
Pest megyének legyen egy, a fővároshoz közel eső megyei rendezvények, találkozók, konferenciák megtartására alkalmas kultúrközpontja is.
Ennek helyét illetően többféle vélemény alakult ki. A lehetőségeket figyelembe véve, a végleges hely kijelölése előtt még szélesebb plenum előtt is megtárgyaljuk a döntést. Mindenesetre lényeges, hogy a célszerűségen kívül, ismerve nehéz lakásviszonyainkat, ne kelljen miatta lakásokat megszüntetnünk, vagy meglévő házakat felszámolnunk.
— Hárommilliószáztízezer forint költséggel, melyet a Képzőművészeti Alap bocsát rendelkezésre, az immár világhírű művésztelepet is újjávarázsoljuk. Tizennégy pihenőfülkés műtermet, három lakóteres műtermet és egy gondnoki lakást tervezünk építeni, a későbbiek során pedig .egy, a Bogdányi utcára nyíló kiállítási csarnokot. Tervezésüket a Műszaki Egyetem rajztanszéke vállalta. Ha ez megvalósul, a képzőművészet két ága, a festészet és (a szomszéd kert révén) a szobrászat egymás közvetlen közelében fog elhelyezkedni.
— Az ötéves terv folyamán megépül a négy tantermes  pismányi iskola is. 1966- ban újjáépül szerencsétlenül járt” Duna-parti sétányunk is olyképpen, hogy faragott kőtámfal fogja szegélyezni.
Ez árvízvédelmi szempontból is jelentős, függetlenül attól, hogy esztétikai szempontból is nagyszerűen mezeid a város jellegének.
— Megnyílik végre, ha a Duna is úgy akarja, a szabad dunai strand is még a nyáron. A Pap-sziget jelentőségét emeli majd, hogy ez év augusztusában a Nemzetközi Camping és Karaván Klub hazánkban tartja meg nemzetközi találkozóját. Ebből az alkalomból körülbelül két-háromezer idegen fog egy hetet tölteni a Papszigeten. Ezért fogjuk akkor megrendezni a hagyományos szentendrei kulturális napokat is
—- Hiszem, hogy a reálisan felvázolt tervek valósággá válnak, hiszem, hogy mindannyiunk segítségével ismét szebb és gazdagabb lesz városunk az esztendő lezártával — fejezte be tájékoztatóját Sziráki Ferenc.
PMH, 1966. január 5.
Horváth Levente

 
Névnap
Ma 2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
Hírajánló
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Szentendrei Teátrum

Szentendrei Teátrum

1958 nyarán rendezték meg első ízben a Szentendrei Kulturális Napok rendezvénysorozatot, a Szentendrei Hetek, majd Szentendrei Nyár elődjét.

Szentendrei Márka üzem

Szentendrei Márka üzem

1973 óta működik a Pest Megyei Pincegazdaság Szentendrei Márka üzeme.

"A Pest Megyei Pincegazdaság Márka  palackozó üzemében naponta harminc-ezer literes és ötvenezer két decis palackot töltenek meg a közkedvelt üdítő itallal. Ezeket a

Választási utózengék

Az 190l-es országgyűlési képviselő-választásokon már Szentendrén is kegyetlen korteshadjárat indult. Hiába reménykedett a Szent-Endre és Vidéke 1900. október 7-i számának cikkírója abban, hogy „

Most, különösen aktuális - A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című dokumentumfilmet - rendezte:Hajdú Eszter - láthatták azok akik eljöttek csütörtökön este a P'Artmoziba. A bemutató után Fónagy János (Fidesz) és Gulyás József

A nők választójoga

A 17. századtól a nők elszánt küzdelmet indítottak az egyenjogúsításukért. Az első modern értelemben vett nőjogi harcos a 18. századi francia származású Olympe de Gouges volt, aki „A polgárnők és asszonyok

Keresés a honlapon