HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa98
mod_vvisit_counterTegnap118
mod_vvisit_counterEzen a héten216
mod_vvisit_counterMúlt héten1010
mod_vvisit_counterEbben a hónapban4046
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban4737
mod_vvisit_counterÖsszes látogató445155

Látogatók 4
2022-06-28 11:17

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

saját költségvetésünkön felül „stafirungként”, kezdeti segítségnek, jelentős hozzájárulásokat kaptunk. Így minden évben körülbelül négymillió forintot tudtunk például az utak építésére fordítani. Ez a nagyobb ütem sajnos 1966-ban bizonyos törést fog szenvedni, ami azt jelenti, hogy ebben az évben erre a célra mindössze 1 800 000 Ft- tal gazdálkodhatunk. Reméljük azonban, hogy a későbbiekben a tempót ismét fokozni tudjuk. Mindenesetre, mivel a múlt évben egy úthengert sikerült szereznünk, így az egyszerűbb, makadám utak építését, járdaépítéseket és útjavításokat saját brigádunk is el tudja majd végezni.
— A város fejlődésének alapja, vitathatatlanul a csatornázás, amely a Jókai utcában, ha nem is a legpéldamutatóbb formában, már a múlt évben megindult s 1966- ban, mintegy ötmillió forint értékben fog folytatódni. Az Építéstudományi Intézettől (a régi Ciklámentől), a Rózsa utcáig terjedő szakasz épül meg először. Folytatásként
három év alatt megépül a város csatornahálózatának központi „gerince”. Ehhez azután majd a csatlakozó mellékutak és utcák kapcsolása lényegesen egyszerűbb lesz,
kevesebb költséggel.
— A Beruházási Bankkal történt megállapodás alapján a megfelelő hitel rendelkezésre áll, úgyhogy ezek a munkák már március-áprilisban megindulhatnak. Minden remény megvan arra, hogy az év folyamán már a Kossuth Lajos utcai hídig készen lesz a csatorna. Ebben az esetben pedig a „szerencsétlen” régi útszakasz hites gazdája, a KPM azonnal rendbe hozza ezt a sokat szidott utcát is.
— Kétségtelen, hogy csatornázás nélkül nemcsak köz- tisztaságról és kulturált városi életről nem beszélhetünk, de addig állami lakóházak építéséről sem lehet szó, mivel a csatornázatlan területre történő építkezés hihetetlenül drágább, s e? bizony nem közömbös országos gazdasági szempontból sem.
Mindenesetre a már készülő huszonnyolc lakásos Duna-parti lakóház 1966. őszén átadásra kerülhet, s a következő években egy hetvenkétlakásos ház is megépül.
További lakásépítés állami erőből azonban már csak a csatornázás befejeztével indulhat.
— Az idén községfejlesztési alapból négyszázharminc- ezer forintot fogunk a vízhálózat fejlesztésére fordítani, így vizet kap a KlSZ-lakótelep, a pannóniatelepi Patak, Móricz Zsigmond, Költői Anna és Irányi Dániel utca, a Nagyváradi, Kassai utca, az Alsó Izbégi út menti Lehel, Szegedi, és Vasvári Pál utca, valamint a hegyi Dalmát utca.
A villanyhálózatot is továbbfejlesztjük. Villanyt kap a KISZ-lakótelep, a Villasor, Mathiasz, Balázs Árpád, Lévai. Méhész, Majakovszkij, és Kálvária utca.
— Folytatjuk a sportpálya építését is. Megnyílik a százezer forint költséggel megépült perembolt a Vasúti villasor végén, megtörténik a Béke Vendéglő korszerűsítése is. A söntést teljesen megszüntetik s áthelyezik a Péter Pál utcai, volt cukrászipari termelőüzem helyére.
— A Kálvária téri bolt is átadásra kerül, az egykori Szauter-vendéglő helyén népbolt nyílik s a sarki italbüfé és népbolt helyén megépül a korszerű bisztró és hidegkonyhás étterem.
— A Belkereskedelmi Minisztérium beruházásával a Rév utcában nekilátnak egy nagy étterem alapozásához. Ugyancsak a Pap-szigettel szemben megkezdődik a százszemélyes turistaszálló építkezése, melyet remélhetőleg már 1967-ben át is fognak adni rendeltetésének.
— Véglegesen eldőlt az is, hogy megépül az új tervszakaszban az új művelődési ház is. Egyrészt városi lakosságunk igényeinek kielégítésére, másrészt az idegenforgalom bennünket is szorosan érdeklő növelésére, de nem utolsó sorban azért, hogy*
Pest megyének legyen egy, a fővároshoz közel eső megyei rendezvények, találkozók, konferenciák megtartására alkalmas kultúrközpontja is.
Ennek helyét illetően többféle vélemény alakult ki. A lehetőségeket figyelembe véve, a végleges hely kijelölése előtt még szélesebb plenum előtt is megtárgyaljuk a döntést. Mindenesetre lényeges, hogy a célszerűségen kívül, ismerve nehéz lakásviszonyainkat, ne kelljen miatta lakásokat megszüntetnünk, vagy meglévő házakat felszámolnunk.
— Hárommilliószáztízezer forint költséggel, melyet a Képzőművészeti Alap bocsát rendelkezésre, az immár világhírű művésztelepet is újjávarázsoljuk. Tizennégy pihenőfülkés műtermet, három lakóteres műtermet és egy gondnoki lakást tervezünk építeni, a későbbiek során pedig .egy, a Bogdányi utcára nyíló kiállítási csarnokot. Tervezésüket a Műszaki Egyetem rajztanszéke vállalta. Ha ez megvalósul, a képzőművészet két ága, a festészet és (a szomszéd kert révén) a szobrászat egymás közvetlen közelében fog elhelyezkedni.
— Az ötéves terv folyamán megépül a négy tantermes  pismányi iskola is. 1966- ban újjáépül szerencsétlenül járt” Duna-parti sétányunk is olyképpen, hogy faragott kőtámfal fogja szegélyezni.
Ez árvízvédelmi szempontból is jelentős, függetlenül attól, hogy esztétikai szempontból is nagyszerűen mezeid a város jellegének.
— Megnyílik végre, ha a Duna is úgy akarja, a szabad dunai strand is még a nyáron. A Pap-sziget jelentőségét emeli majd, hogy ez év augusztusában a Nemzetközi Camping és Karaván Klub hazánkban tartja meg nemzetközi találkozóját. Ebből az alkalomból körülbelül két-háromezer idegen fog egy hetet tölteni a Papszigeten. Ezért fogjuk akkor megrendezni a hagyományos szentendrei kulturális napokat is
—- Hiszem, hogy a reálisan felvázolt tervek valósággá válnak, hiszem, hogy mindannyiunk segítségével ismét szebb és gazdagabb lesz városunk az esztendő lezártával — fejezte be tájékoztatóját Sziráki Ferenc.
PMH, 1966. január 5.
Horváth Levente

 
Névnap
Ma 2022. június 28., kedd, Levente és Irén napja van. Holnap Péter és Pál napja lesz.
Hírajánló
Ivan Dan 2022 - Ezernyi mécses fénye

Ivan Dan 2022 - Luminaria Ezernyi mécses fénye

Szerettel hívjuk és várjuk június 26-án, szombaton Szentendrére, Ivandan ünnepére!
16 órakor
A templomdombi Keresztelő Szent János Plébánia Templomban szentmisével kezdődik az ünnep. Amelyet követően templom előtti keresztnél a dalmát zászló és az ősi dalmát nyelvűa 19. század elejéről való Szentségimádási felvonulási dokumentum ünnepélyes megszentelése történik.
Ezt követően Pilis Dániel Szentendre város alpolgármestere köszönti a közösség tagjait és a vendégeket.
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Keresés a honlapon