HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa9
mod_vvisit_counterTegnap23
mod_vvisit_counterEzen a héten33
mod_vvisit_counterMúlt héten3
mod_vvisit_counterEbben a hónapban508
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban11130
mod_vvisit_counterÖsszes látogató207950

Látogatók 2
2019-09-20 06:47

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

(...) Nyáron 300, télen 200 embert tudnak majd ellátni."  Az épületet Makovecz Imre tervezte.
(Pest Megyei Hírlap, 197 5. január 4.)

 

Ódon városképek

"…szinte hihetetlennek látszik, hiányzik a nyaralóhelynek talán legfontosabb kelléke, nincs rendes fürdő."

(Szentendre és Vidéke Hírlapja, 1903. június 5.)

Az előző századforduló szentendrei lakóit 1889 óta helyi szabályrendelet kötelezte, mely szerint csak a kijelölt helyeken fürödhettek a Dunában reggel 5 és 8, délután szintén 5 és 8 óra között - kizárólag úszni tudók.
Az 1890-es években működő városi uszodát "…a város közönsége gyengén látogatja, s emiatt ennek Szent-Endrén való fenntarthatása vált kérdésessé" - állapította meg a város képviselőtestülete 1897. október 30-án, mégis évről-évre 300 koronával támogatta az uszoda tulajdonosát, mert - mint azt az 1900. november 29-i ülésen jegyzőkönyvbe vették - "…egészségügyi szempontból az uszoda fenntartása felette kívánatos".
Hasonló jóindulattal támogatta a képviselőtestület a M. Kir. Posta műszaki felügyelőségének azt a kérését, hogy területet béreljen a Duna-parton strandfürdő felállítása céljából. A város 1923-től 30 évre "…évi 10 azaz Tíz koronás arany lefizetésének kötelezettségével … bérbe adja a tulajdonát képező 876. hrsz. Duna-parti legelő területből kitűzendő 400 ölnyi területet azon célból, hogy ezen részből kérelmező mint erkölcsi testület saját részére fürdőkabinokat állítson fel, és általában fürdőtelepet létesítsen. … A kérdéses területen az igazi fejlődés csak - minthogy alkalmas fürdőterülettel bír - ezen irányból indulhat el. Épp ezért történt a bérösszegnek ily csekély mértékben, valamint a bérleti időtartamnak ily hosszú időre való megállapítása." - rögzíti a képviselőtestület 78/1923. számú véghatározata. Fél év múlva 600 négyszögölre emelték a postás strand területét, a bérleti díjat pedig a növekvő infláció miatt "12 kg búza tőzsdén jegyzett középárfolyama szerinti összeg"-re módosították.
A postás strand önmagában kevés volt a fővárosi posta-hivatalnokok, a szentendrei lakosok és az üdülővendégek igényeinek kielégítésére.
"Mint hírlik, az Országos Testnevelési Tanács és a vármegye főispánja együttesen felszólították a város hatóságát - adta hírül a Magyar Élet 1934. április 18-i száma -, hogy egy építendő városi uszoda tárgyában haladéktalanul alakítson meg bizottságot, mely hivatva lesz az uszoda minél előbbi létrehozása felől intézkedni. Midőn ezt a hírt közöljük, nem győzzük eléggé hangoztatni, hogy mennyire fontos, hogy a városnak egy rendes uszodát kellene felállítani. Mert hiszen városunknak mindene megvan ahhoz, hogy fürdőváros legyen: hegye, vize, gyönyörű környéke, - csak fürdője nincsen."
A Pilishegyvidék - Budakörnyék 1936. május 3-i száma szerint "Parcellázzák a Pap-szigetet. … A sziget északi részén strandfürdő és szállodával egybekötött vendéglő megépítése szerepel. A sziget és a szentendrei part között rendszeres kompközlekedést tartanak fenn, később hidat is építenek."
A papszigeti strand azonban évtizedek múlva sem készült el, a Duna-ág túloldalán, a monostori parton működött a város strandja. "A szigeten tengődő városi strand primitív. Modern strand nélkül illúzió beszélni Szentendre-üdülőhelyről." - olvasható a Pest Megyei Hírlap 1963. október 9-i számában. Végül 1966-ban avatták fel a papszigeti strandot - felnőtt medence nélkül. Az 1969-es szezon már felnőtt medencével indult. Az 1969. április 25-i tanácsülésen felszólalt egyik tanácstag, mivel "…az új strand belépőjegy-díjainak összegét - gyermekjegy 3,- Ft, felnőttjegy 5,- Ft, kabinjegy 15,- Ft - soknak tartja."

Néhány uszodával kapcsolatos további híradás:
A tervezett új gimnázium-épületről "…a megyei vezetés úgy döntött, hogy csökkenteni kell az eredeti beruházási programban megjelölt célokat, vagyis az uszodát vagy a műhelyeket el kell hagyni."
(Pest Megyei Hírlap, 1975. március 15.)

Az árvíz után a Pap-szigeten "…huszonöt ember dolgozik megfeszített munkával, hogy minél előbb megnyithassa kapuit a fürdő."
(Pest Megyei Hírlap, 1979. július 19.)

Jól működik a Rákóczi úti iskola tanuszodája, mivel Kovács Lajos "…szocialista milliomos 600.000 forintnyi alapítványt létesített sérült gyermekek gyógyítására úszás segítségével."
(Pest Megyei Hírlap, 1982. december 30.)

Dr. Sin Edit

A szentendrei Duna-ágban, a Postás szabad strandon fürdőzés közben elmerült Túri József 69 éves nyugdíjas budapesti lakos. Felkutatása eddig nem járt eredménnyel. Feltehetően a parttól kb. 10 méterre a Dunába fulladt.
(Pest Megyei Hírlap, 1990. augusztus 8.)

Vízbe fulladt a strandon
A szentendrei Postás strandon vasárnap  fürdés közben a vízbe fulladt egy román állampolgárságú férfi. A holttestet búvárok emelték ki a mélyből.
(Pest Megyei Hírlap, 1994. július 5.)

"Posta és műszaki felügyelőség bérlet iránti kérelme a Duna-parti fürdő felállítása tárgyában" Módosított szerződés: A város "...a vázrajzon feltüntetett 600 négyszögölet 1924. évi január hó 1-től 1953. évi december hó 31-ig terjedő időre bérbe adja 12 kg búzáért, amely minden év augusztus hó 1-én fizetendő a Pest vidéki búzának tőzsdén jegyzett középárfolyama szerinti összegért mint bérért, illetve az úri jog elismeréséért. (...) Indoklás: A haszonbérbe adott terület ártéri terület, közvetlen a Duna-parton fekszik, a városnak semmi féle jövedelmet nem nyújt, amiért is (...) az összeg méltányos és teljesen megfelelő. A bérbe adott területen köztisztviselői részére dunai strandfürdő létesíttetik, amelyet csakis saját részükre belépődíj nélkül vesznek igénybe, amiért is jelen szerződés városfejlesztés szempontjából is jóváhagyandó volt. A bérleti időtartam az ott eszközölt fásítások és egyéb befektetések végett lett ily hosszú időtartamra megállapítva."

(A képviselőtestület 1923. április 18. szeptember 19-i ülésének jegyzőkönyve)

 
Névnap
Ma 2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
Hírajánló
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Szentendrei Teátrum

Szentendrei Teátrum

1958 nyarán rendezték meg első ízben a Szentendrei Kulturális Napok rendezvénysorozatot, a Szentendrei Hetek, majd Szentendrei Nyár elődjét.

Szentendrei Márka üzem

Szentendrei Márka üzem

1973 óta működik a Pest Megyei Pincegazdaság Szentendrei Márka üzeme.

"A Pest Megyei Pincegazdaság Márka  palackozó üzemében naponta harminc-ezer literes és ötvenezer két decis palackot töltenek meg a közkedvelt üdítő itallal. Ezeket a

Választási utózengék

Az 190l-es országgyűlési képviselő-választásokon már Szentendrén is kegyetlen korteshadjárat indult. Hiába reménykedett a Szent-Endre és Vidéke 1900. október 7-i számának cikkírója abban, hogy „

Most, különösen aktuális - A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című dokumentumfilmet - rendezte:Hajdú Eszter - láthatták azok akik eljöttek csütörtökön este a P'Artmoziba. A bemutató után Fónagy János (Fidesz) és Gulyás József

A nők választójoga

A 17. századtól a nők elszánt küzdelmet indítottak az egyenjogúsításukért. Az első modern értelemben vett nőjogi harcos a 18. századi francia származású Olympe de Gouges volt, aki „A polgárnők és asszonyok

Keresés a honlapon