HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa89
mod_vvisit_counterTegnap118
mod_vvisit_counterEzen a héten207
mod_vvisit_counterMúlt héten1010
mod_vvisit_counterEbben a hónapban4037
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban4737
mod_vvisit_counterÖsszes látogató445146

Látogatók 5
2022-06-28 10:35

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

(...) Nyáron 300, télen 200 embert tudnak majd ellátni."  Az épületet Makovecz Imre tervezte.
(Pest Megyei Hírlap, 197 5. január 4.)

 

Ódon városképek

"…szinte hihetetlennek látszik, hiányzik a nyaralóhelynek talán legfontosabb kelléke, nincs rendes fürdő."

(Szentendre és Vidéke Hírlapja, 1903. június 5.)

Az előző századforduló szentendrei lakóit 1889 óta helyi szabályrendelet kötelezte, mely szerint csak a kijelölt helyeken fürödhettek a Dunában reggel 5 és 8, délután szintén 5 és 8 óra között - kizárólag úszni tudók.
Az 1890-es években működő városi uszodát "…a város közönsége gyengén látogatja, s emiatt ennek Szent-Endrén való fenntarthatása vált kérdésessé" - állapította meg a város képviselőtestülete 1897. október 30-án, mégis évről-évre 300 koronával támogatta az uszoda tulajdonosát, mert - mint azt az 1900. november 29-i ülésen jegyzőkönyvbe vették - "…egészségügyi szempontból az uszoda fenntartása felette kívánatos".
Hasonló jóindulattal támogatta a képviselőtestület a M. Kir. Posta műszaki felügyelőségének azt a kérését, hogy területet béreljen a Duna-parton strandfürdő felállítása céljából. A város 1923-től 30 évre "…évi 10 azaz Tíz koronás arany lefizetésének kötelezettségével … bérbe adja a tulajdonát képező 876. hrsz. Duna-parti legelő területből kitűzendő 400 ölnyi területet azon célból, hogy ezen részből kérelmező mint erkölcsi testület saját részére fürdőkabinokat állítson fel, és általában fürdőtelepet létesítsen. … A kérdéses területen az igazi fejlődés csak - minthogy alkalmas fürdőterülettel bír - ezen irányból indulhat el. Épp ezért történt a bérösszegnek ily csekély mértékben, valamint a bérleti időtartamnak ily hosszú időre való megállapítása." - rögzíti a képviselőtestület 78/1923. számú véghatározata. Fél év múlva 600 négyszögölre emelték a postás strand területét, a bérleti díjat pedig a növekvő infláció miatt "12 kg búza tőzsdén jegyzett középárfolyama szerinti összeg"-re módosították.
A postás strand önmagában kevés volt a fővárosi posta-hivatalnokok, a szentendrei lakosok és az üdülővendégek igényeinek kielégítésére.
"Mint hírlik, az Országos Testnevelési Tanács és a vármegye főispánja együttesen felszólították a város hatóságát - adta hírül a Magyar Élet 1934. április 18-i száma -, hogy egy építendő városi uszoda tárgyában haladéktalanul alakítson meg bizottságot, mely hivatva lesz az uszoda minél előbbi létrehozása felől intézkedni. Midőn ezt a hírt közöljük, nem győzzük eléggé hangoztatni, hogy mennyire fontos, hogy a városnak egy rendes uszodát kellene felállítani. Mert hiszen városunknak mindene megvan ahhoz, hogy fürdőváros legyen: hegye, vize, gyönyörű környéke, - csak fürdője nincsen."
A Pilishegyvidék - Budakörnyék 1936. május 3-i száma szerint "Parcellázzák a Pap-szigetet. … A sziget északi részén strandfürdő és szállodával egybekötött vendéglő megépítése szerepel. A sziget és a szentendrei part között rendszeres kompközlekedést tartanak fenn, később hidat is építenek."
A papszigeti strand azonban évtizedek múlva sem készült el, a Duna-ág túloldalán, a monostori parton működött a város strandja. "A szigeten tengődő városi strand primitív. Modern strand nélkül illúzió beszélni Szentendre-üdülőhelyről." - olvasható a Pest Megyei Hírlap 1963. október 9-i számában. Végül 1966-ban avatták fel a papszigeti strandot - felnőtt medence nélkül. Az 1969-es szezon már felnőtt medencével indult. Az 1969. április 25-i tanácsülésen felszólalt egyik tanácstag, mivel "…az új strand belépőjegy-díjainak összegét - gyermekjegy 3,- Ft, felnőttjegy 5,- Ft, kabinjegy 15,- Ft - soknak tartja."

Néhány uszodával kapcsolatos további híradás:
A tervezett új gimnázium-épületről "…a megyei vezetés úgy döntött, hogy csökkenteni kell az eredeti beruházási programban megjelölt célokat, vagyis az uszodát vagy a műhelyeket el kell hagyni."
(Pest Megyei Hírlap, 1975. március 15.)

Az árvíz után a Pap-szigeten "…huszonöt ember dolgozik megfeszített munkával, hogy minél előbb megnyithassa kapuit a fürdő."
(Pest Megyei Hírlap, 1979. július 19.)

Jól működik a Rákóczi úti iskola tanuszodája, mivel Kovács Lajos "…szocialista milliomos 600.000 forintnyi alapítványt létesített sérült gyermekek gyógyítására úszás segítségével."
(Pest Megyei Hírlap, 1982. december 30.)

Dr. Sin Edit

A szentendrei Duna-ágban, a Postás szabad strandon fürdőzés közben elmerült Túri József 69 éves nyugdíjas budapesti lakos. Felkutatása eddig nem járt eredménnyel. Feltehetően a parttól kb. 10 méterre a Dunába fulladt.
(Pest Megyei Hírlap, 1990. augusztus 8.)

Vízbe fulladt a strandon
A szentendrei Postás strandon vasárnap  fürdés közben a vízbe fulladt egy román állampolgárságú férfi. A holttestet búvárok emelték ki a mélyből.
(Pest Megyei Hírlap, 1994. július 5.)

"Posta és műszaki felügyelőség bérlet iránti kérelme a Duna-parti fürdő felállítása tárgyában" Módosított szerződés: A város "...a vázrajzon feltüntetett 600 négyszögölet 1924. évi január hó 1-től 1953. évi december hó 31-ig terjedő időre bérbe adja 12 kg búzáért, amely minden év augusztus hó 1-én fizetendő a Pest vidéki búzának tőzsdén jegyzett középárfolyama szerinti összegért mint bérért, illetve az úri jog elismeréséért. (...) Indoklás: A haszonbérbe adott terület ártéri terület, közvetlen a Duna-parton fekszik, a városnak semmi féle jövedelmet nem nyújt, amiért is (...) az összeg méltányos és teljesen megfelelő. A bérbe adott területen köztisztviselői részére dunai strandfürdő létesíttetik, amelyet csakis saját részükre belépődíj nélkül vesznek igénybe, amiért is jelen szerződés városfejlesztés szempontjából is jóváhagyandó volt. A bérleti időtartam az ott eszközölt fásítások és egyéb befektetések végett lett ily hosszú időtartamra megállapítva."

(A képviselőtestület 1923. április 18. szeptember 19-i ülésének jegyzőkönyve)

 
Névnap
Ma 2022. június 28., kedd, Levente és Irén napja van. Holnap Péter és Pál napja lesz.
Hírajánló
Ivan Dan 2022 - Ezernyi mécses fénye

Ivan Dan 2022 - Luminaria Ezernyi mécses fénye

Szerettel hívjuk és várjuk június 26-án, szombaton Szentendrére, Ivandan ünnepére!
16 órakor
A templomdombi Keresztelő Szent János Plébánia Templomban szentmisével kezdődik az ünnep. Amelyet követően templom előtti keresztnél a dalmát zászló és az ősi dalmát nyelvűa 19. század elejéről való Szentségimádási felvonulási dokumentum ünnepélyes megszentelése történik.
Ezt követően Pilis Dániel Szentendre város alpolgármestere köszönti a közösség tagjait és a vendégeket.
VÁLASZTÁS 2022.

Sírni csak a győztesnek szabad!

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák. Ez így helyes is. A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni,

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 éve Szentendre Éjjel - Nappal 2006 - 2020.

15 évvel ezelőtt, Kriaszter Attila ötletére döntött úgy a város, hogy hagyomány teremtő szándékkal megszervezi és megrendezi, a Szentendre Éjjel - Nappal nyitva című kulturális - és gasztronómiai programokban bővelkedő 3 napos programsorozatot. A programfüzet innét letölthető.

----------------------------------------------------------------------------------------

2006. augusztus 17. csütörtök

Szentendre éjjel - nappal nyitva
sajtótájékoztató

(A logora kattintva, megnyílik a képtár)

Idén első alkalommal rendezik meg a „Szentendre éjjel-nappal nyitva” programsorozatot. Szentendre vendéglősei, galériásai, üzlettulajdonosai összefogtak a város polgármesterével és más aktív, a városért tenni akaró személyiségekkel, hogy ismét pezsgést hozzanak a korábban aktív kulturális életéről ismert „kis ékszerdobozba”.
Szentendrét sokan évtizedek óta a Dunakanyar kapujának, a Művészetek Városának nevezik,

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Keresés a honlapon