HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap23
mod_vvisit_counterEzen a héten34
mod_vvisit_counterMúlt héten3
mod_vvisit_counterEbben a hónapban509
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban11130
mod_vvisit_counterÖsszes látogató207951

Látogatók 2
2019-09-20 06:54

Picasso kalandjai Szentendrén

A National Geographic stábja hazánkban forgatta a Géniusz: Picasso sorozatot, melynek számos jelenetét Szentendrén vették fel. A műsor a 20. század egyik legismertebb és legjelentősebb művészét, Pablo Picassót helyezi a középpontba, akit a sorozatban Antonio Banderas alakít. Pillantson be Ön is a nagyszabású forgatás kulisszái mögé! A Géniusz: Picasso sorozat forgatásán készült képekből nyílt fotókiállítás a P’Art Moziban 2018. március 27-én kedden délután 6 órakor.

A kiállítást, Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester nyitotta meg, a megnyitó szövege itt olvasható:

100 évet megyek most vissza az időben, hogy fölvezessem a mai kiállítást.

Két év híján 100 éve kezdődött el az a történet, amelyiknek sokadik állomását örökíti meg, mutatja be a mai kiállítás.

Az Ezüstkor című helytörténeti kiállítás, ami a hónap végéig látható a Barcsay Múzeumban Dumtsa Jenőt, Szentendre első polgármesterét és korát mutatja be. 1870 és 1920 közötti 50 év történetét öleli föl. A kiállításba időben még éppen belefért az első Szentendréhez köthető filmtörténeti esemény bemutatása 1920-ból. Szentendre festői szépsége ugyanis nemcsak a festőket, irodalmárokat ihlette meg az elmúlt évtizedekben, hanem a filmrendezőket is. Városunk számos játék-és dokumentumfilm színhelye volt. A sort 1920-ban a városban forgatott „A tisztesség nevében” című játékfilm nyitotta meg, fenyő Emil rendezésében, aki egyben a főszerepet is játszotta. A kópia, sajnos, nem maradt fenn, a film létéről csak a korabeli sajtóból értesülhetünk.
A későbbi évtizedekben számos alkotás több-kevesebb jelenetét vették fel itt, hogy csak a legfontosabbakat említsem: Kincskereső kisködmön (1973), Sipsirica(1980), Sztracsatella (1996) És a legutóbbi időkben a Kossuth kifli című tv-sorozat. Mind közül kiemelkedik a magyar filmtörténet egyik legjelentősebb műve, Huszárik Zoltán és Sára Sándor közös alkotása, az 1971-ben forgatott Szindbád, Latinovits Zoltán főszereplésével.  Most pedig a legutóbbi filmes esemény alkalmával készült fotókat tekinthetik meg aSzentendrei Tavaszi Fesztivál keretében itt a P’ Art Moziban. Köszönöm a kiállítás ötletét Paraszkay Györgynek. És köszönöm az együttműködést a Fox Internationalnak és a National Geographic stábjának. ANational Geographic hazánkban forgatta a Géniusz: Picasso sorozatot, melynek számos jelenetét Szentendrén vették fel. A műsor a 20. század egyik legjelentősebb művészét, Pablo Picassót helyezi a középpontba, akit a sorozatban Antonio Banderas alakít.
A Géniusz: Picasso sorozat április 22-től látható majd a National Geographic csatornán.
Mi szentendrei polgárok mindig kíváncsian figyeljük a filmes megmozdulásokat városunkban. Próbáljuk meglesni a világhírű filmcsillagokat, próbáljuk egy - egy forgatás közötti szünetben lencsevégre kapni őket.  Antonio Banderas egy videót töltött föl az fb oldalára, amint a karácsonyi vásárban flangál jókedvűen a Bazilika előtti téren.  RowanAtkinsonMaigret felügyelő kalandjait forgatta Szentendrén. Róla csak egészen távoli fotókat tudtak készíteni a mindenre elszánt szentendrei polgárok.  Tom Hanks-et, mikor hazaérve kérdezték, mit hozott haza magával Budapestről a következőket mondta:

Amikor a hajnalig tartó forgatás után autóval vittek a szállodámba, megdöbbenve láttam, hogy fiatal lányok kerékpároznak az utcán, vagy karonfogva sétálnak, kacarásznak, beszélgetnek az éjszaka kellős közepén. Ez valami egészen csodálatos dolog. Az volt az érzésem, hogy ez egy teljesen biztonságos város. Ezamerikai városokban ma már szinte elképzelhetetlen”

Harrison Ford, amikor nem olyan régen a  Szárnyas fejvadász több jelenetét forgatták Szentendrén még biciklit is bérelt magának, le föl kerekezett a városban és a szigeten. Nem bújt el a kíváncsiskodó szemek elől, hanem vidáman pózolt bárkivel, még a szolgálatot teljesítő rendőrökkel is. 
Örülünk, ha a városunkban forgató hírességek jól érzik magukat nálunk és aztán jó hírünket viszik a nagyvilágba. És mi szentendrei polgárok is elmosolyodunk, mikor kedvenc P’Art Mozinkban ülve, hollywoodi filmekben fölfedezzük kedvenc városrészeinket.

 

 
Névnap
Ma 2019. szeptember 20., péntek, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
Hírajánló
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Szentendrei Teátrum

Szentendrei Teátrum

1958 nyarán rendezték meg első ízben a Szentendrei Kulturális Napok rendezvénysorozatot, a Szentendrei Hetek, majd Szentendrei Nyár elődjét.

Szentendrei Márka üzem

Szentendrei Márka üzem

1973 óta működik a Pest Megyei Pincegazdaság Szentendrei Márka üzeme.

"A Pest Megyei Pincegazdaság Márka  palackozó üzemében naponta harminc-ezer literes és ötvenezer két decis palackot töltenek meg a közkedvelt üdítő itallal. Ezeket a

Választási utózengék

Az 190l-es országgyűlési képviselő-választásokon már Szentendrén is kegyetlen korteshadjárat indult. Hiába reménykedett a Szent-Endre és Vidéke 1900. október 7-i számának cikkírója abban, hogy „

Most, különösen aktuális - A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című dokumentumfilmet - rendezte:Hajdú Eszter - láthatták azok akik eljöttek csütörtökön este a P'Artmoziba. A bemutató után Fónagy János (Fidesz) és Gulyás József

A nők választójoga

A 17. századtól a nők elszánt küzdelmet indítottak az egyenjogúsításukért. Az első modern értelemben vett nőjogi harcos a 18. századi francia származású Olympe de Gouges volt, aki „A polgárnők és asszonyok

Keresés a honlapon