HÍrképekOnline
Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa217
mod_vvisit_counterTegnap394
mod_vvisit_counterEzen a héten217
mod_vvisit_counterMúlt héten2567
mod_vvisit_counterEbben a hónapban7600
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban7609
mod_vvisit_counterÖsszes látogató95507

Látogatók 7
2018-10-21 12:38

"Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!"

Részlet a március 15-i ünnepi versből:

"Amíg nem becsüljük mi egymást még jobban, Amíg küzd a céda, alacsony önérdek, Amíg csak ajkunkon van az egyenlőség S kutatja az egyik a másiknak ősét, Amíg a korlátok végképp le nem dőlnek: Nem lesz addig soha nagy nemzeti ünnep."
(Szent-Endre és Vidéke, 1900. március 17.)

Dr. Starzsinszky László polgármester-helyettes március 15-i ünnepi beszédéből:
"Egy új forradalomnak, egy újabb véráldozatnak kellett bekövetkeznie, míg a nemzet régi forradalmi ünnepe, a március 15-ike törvény keretében becikkelyeztetett. (...) Hiába próbáltak bennünket letörni, hiába próbáltak bennünket az osztrák rabigába hajtani s hiába próbálták a szabadságnak nagy ünnepét törvényes formában meg nem ünnepelhetővé tenni, nem sikerült. Felszabadultunk tehát, kedves elv-társak! 1848 eltörölte a rabszolgaságot, 1918 pedig eltörölte az emberiségnek korhadt rendszerét."
(A néptanács 1919. március 16-i rendkívüli ülésének jegyzőkönyve)

1929. március 16.
Szentendre város hazafias közönsége méltó keretek között ünnepelte meg 1848 március 15.-ének emlékét, A délelőtt folyamán rendezett iskolai ünnepélyek után a templomi istentiszteletek következtek, amely alkalomnál a református templomban Vajda István református lelkész izzó magyar érzéstől áthatott történeti vonatkozású ünnepi prédikációt tartott. Az ünnepi istentiszteletek befejeztével a városháza dísztermében a város társadalmi egyesületei részéről rendezett emlékünnep zárta be az ünnepségek sorozatát.
(MTl, 1929. március 16.)

 

Szentendre, március 15.
Szentendre hazafias közösségé méltó kegyelettel ülte meg március 15-e emlékét. Délelőtt ünnepi istentiszteletek voltlak, majd az ünnep 11 órakor kezdődött a városháza dísztermében. Az ünnepi beszédet Harsányi Béla r.k. lelkész mondta.
(MTI, 1937. március 15.)

 

A március 15-i ünnepségen ".. .kijutott a tapsból Szentendrei Géza és Szánthó Imre gimnáziumi tanulóknak is, kik igen jól szavaltak. (Szánthó Imre ráadásul kitűnően fest is, mint hallottuk édesapjától)".
(Pilishegyvidék - Budakörnyék, 1938. március 19.)

Huszonöt éves a szocialista katonai tisztképzés

Hármas jubileumot ünnepel március 15-én a Magyar Néphadsereg: a Szabadságharc 125., valamint a szocialista tisztképzés és a Kossuth Lajos Katonai Főiskola megalapításának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból pénteken Szentendrén, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán sajtótájékoztatót tartottak. Halász Antal ezredes bevezetője után Kutika Károly vezérőrnagy ismertette a szocialista tisztképzés negyedszázados történetét. Elmondotta, hogy a demokratikus tisztképzés 1947-ben, a Kossuth Akadémián kezdődött, amelynek jogutóda a szentendrei főiskola lett. A következő két évben fegyvernemi tiszti iskolák alakításával meggyorsult a képzés üteme. A cél az volt, hogy fiatal néphadseregünk számára olyan parancsnokokat neveljenek, akik megfelelnek a fokozott minőségi követelményeknek.

Az ellenforradalom leverése után hozták létre az Egyesített Tiszti Iskolát és a Kilián György Repülőtiszti Iskolát. Itt már a négyéves oktatási idő lehetővé tette, hogy a parancsnoki szakok mellett általános iskolai tanári, vagy szaktechnikusi polgári képzést is szerezzenek a hallgatók. A katonai főiskolák olyan politikailag szilárd, szakmailag korszerűen felkészült tiszteket képeznek, akik képesek hivatásuk maradéktalan teljesítésére, s alárendeltjeiket úgy nevelik, hogy a Magyar Néphadsereg magas színvonalban meg tudja oldani a rá háruló feladatokat.
A tájékoztató után bemutatták a sajtó munkatárséinak a szentendrei főiskola korszerű audiovizuális rendszerű oktatótermeit, nyelvi laboratóriumait, a hallgatók kollégiumi termeit, majd a nemrégen épült sportcsarnokot, kiállítják a tiszti képzés 25 éves dokumentumait is. (Heves Megyei Népújság, 1973. március 13.)

Szentendrei Tavaszi Napok

Szentendrén március 14- én 15 órakor kezdődnek a városi ünnepségek. A városi köztemetőben Petzelt József, az 1348—49-es forradalom és szabadságharc tábornoka síremlékénél koszorút helyeznek el az ön- kormányzat, a pártok, társadalmi szervezetek és intézmények képviselői.

Március 15-én délelőtt 11 órakor térzene köszönti a Fő tér közönségét, néptánc bemutató színezi a tavaszi megemlékezést. Az ünnepség díszvendége és szónoka Dornbach Alajos, az Országgyűlés alelnöke lesz.

Déli 12 órakor a városháza dísztermében fogadás keretében megnyitják a Szentendrei tavaszi napok 92. művészeti eseménysorozatát Ezt megelőzően ugyanott március 14-én, szombaton 19 órakor Sebestyén Márta közreműködésével hangversenyt ad a Vujicsics együttes, amely másnap 12 órakor a Fő téren muzsikál. Ugyanott közreműködik a Szentendre néptáncegyüttes, a Bajcsy-Zsilinszki Úti Általános Iskola és az Opanke nemzetiségi néptáncegyüttes, valamint az állami zeneiskola fúvószenekara.

Este 7 órakor a városháza dísztermében a Tomkins énekegyüttes és a szentendrei kamarazenekar ad hangversenyt.

A hónap végéig tartó rendezvénysorozat keretében 16-án ugyanitt a Duó On- hangversenyét rendezik meg. Ezt követően alternatív és más színházak előadásaira, kiállításokra kerül sor a városban. Szentendre vonzáskörzetében az igényesen szerkesztett ünnepi programok közül figyelemre érdemes a Leányfalun 15-én délelőtt rendezendő ünnepség. Dr. Szél Péter, a választókörzet országgyűlési képviselője mond beszédet a művelődési házban. Ebből az alkalomból Kovács István színművész mond verset.

Pomázon március 14-én, szombaton 16 órától a Vörösmarty-lakótelepen, majd a Piac téren a dunabogdányi fúvószenekar ad térzenét. Este fáklyás felvonulás indul a művelődési házhoz, ahol 7 órától a Wurlitzer 68. együttes koncertezik.

Tizenötödikén, vasárnap 9.30-kor a művelődési házban Turcsányi Sándor tanácsnok mond ünnepi beszédet. Tízkor emléktúra indul a kőhegyi Petőfi-kilátóhoz. A művelődési házban délután két órakor kezdődnek az ünnepi műsorok.

(PMH 1992. március 13. péntek)

 

 
Névnap
Ma 2018. október 21., vasárnap, Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
Hírajánló
Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Szentendrei Teátrum

Szentendrei Teátrum

1958 nyarán rendezték meg első ízben a Szentendrei Kulturális Napok rendezvénysorozatot, a Szentendrei Hetek, majd Szentendrei Nyár elődjét.

Szentendrei Márka üzem

Szentendrei Márka üzem

1973 óta működik a Pest Megyei Pincegazdaság Szentendrei Márka üzeme.

"A Pest Megyei Pincegazdaság Márka  palackozó üzemében naponta harminc-ezer literes és ötvenezer két decis palackot töltenek meg a közkedvelt üdítő itallal. Ezeket a

Választási utózengék

Az 190l-es országgyűlési képviselő-választásokon már Szentendrén is kegyetlen korteshadjárat indult. Hiába reménykedett a Szent-Endre és Vidéke 1900. október 7-i számának cikkírója abban, hogy „

Most, különösen aktuális - A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című dokumentumfilmet - rendezte:Hajdú Eszter - láthatták azok akik eljöttek csütörtökön este a P'Artmoziba. A bemutató után Fónagy János (Fidesz) és Gulyás József

A nők választójoga

A 17. századtól a nők elszánt küzdelmet indítottak az egyenjogúsításukért. Az első modern értelemben vett nőjogi harcos a 18. századi francia származású Olympe de Gouges volt, aki „A polgárnők és asszonyok

Mondd, te kit választanál? - Választás 2018

Ó, mondd, te kit választanál?

A következő országgyűlési képviselő választáson Szent-Endrén egy-egy függetlenségi és néppárti programmal fellépő jelölt is indul.

Picasso kalandjai Szentendrén

A National Geographic stábja hazánkban forgatta a Géniusz: Picasso sorozatot, melynek számos jelenetét Szentendrén vették fel. A műsor a 20. század egyik legismertebb és

"Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!"

Részlet a március 15-i ünnepi versből:

"Amíg nem becsüljük mi egymást még jobban, Amíg küzd a céda, alacsony önérdek, Amíg csak ajkunkon van az egyenlőség S kutatja az egyik a másiknak ősét,

Régi szentendrei farsangok

"1914. február 24-en a Pósch Károly-féle italmegfigyelő osztály hivatalos helyiségében az al- és főbolondok éjjeli tárgyalására feltétlen megjelenjen. Meg nem jelenés esetén zenekarhatalommal elővezettetik. Karnevál herceg  Falk főbolond elnök  végrehajtó

Barcsay - díj 2018.

Barcsay - díj 2018.
Az évente odaítélt díjat 1989-ben, a Mester elhunyta után egy évvel Barcsay Erzsébet, Barcsay Jenő festőművész testvére alapította meg közérdekű közhasznú felajánlásával.

2006-ban a Barcsay-jogutód Kónya házaspár - Kónya Márta és Kónya Ferenc - létrehozta a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítványt, mely a Magyar Képzőművészeti Egyetem által

Emlékezés 1956.

A hősök véletlenül születnek.

A 16-éves Piszkátor Panni Izbégről 1956 október 23.-án délutáni műszakba ment dolgozni  a Láng Gépgyárba. A munka után hazaindult. A gyár kapujában  " lukas zászlókkal " díszített, emberekkel tömött teherautókkal és  a járdán hömpölygő tömeggel találkozott. Egyszer csak egy ídősebb férfi  lekiabált Panninak " Ha szereted a hazádat akkor velünk jössz. "

Emlékezés a nemzeti gyásznapon

Emlékezés a nemzeti gyásznapon

Szentendrén a vértanúk emléknapján a városi római katolikus templomban Németh László plébános pápai kamarás gyászistentisztelet keretében emlékezett meg az aradi vértanúkról.

Emlékezés Ligeti Erikára (1934 - 2004)

12 nap 12 ház Ki mint él ….
4. Ligeti Erika

Mikor először meglátogattuk, ölében, gyermekével fogadott.
— Ilyen srácot még nem láttam. Nem eszi a paprikás krumplit... — mondta és mi bocsánatot kértünk a zavarásért, „majd később visszajövünk ...”
Egy óra múlva kerestük.

Szentendre régen
Csonka_telep.jpg Bogdanyi_utca_02_1960.jpg Benzinkut_HEV_allomas.jpg paprikabiro_utca_1960.jpg Café Cousteau kávézó_1988.jpg Domor_kapu.jpg SZTE_Szanatorium.jpg Vasutallomas_1914_vasutivillasor_a_volt tuzep_helyen.jpg Foter_Risztics_Panto_uzlete_1899_Divald_Karoly_kiadasa.jpg Gorog_utca_1960.jpg
Keresés a honlapon