HÍrképekOnline
Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa74
mod_vvisit_counterTegnap422
mod_vvisit_counterEzen a héten1814
mod_vvisit_counterMúlt héten2759
mod_vvisit_counterEbben a hónapban7337
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban10615
mod_vvisit_counterÖsszes látogató157121

Látogatók 9
2019-04-20 03:44

"Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!"

Részlet a március 15-i ünnepi versből:

"Amíg nem becsüljük mi egymást még jobban, Amíg küzd a céda, alacsony önérdek, Amíg csak ajkunkon van az egyenlőség S kutatja az egyik a másiknak ősét, Amíg a korlátok végképp le nem dőlnek: Nem lesz addig soha nagy nemzeti ünnep."
(Szent-Endre és Vidéke, 1900. március 17.)

Dr. Starzsinszky László polgármester-helyettes március 15-i ünnepi beszédéből:
"Egy új forradalomnak, egy újabb véráldozatnak kellett bekövetkeznie, míg a nemzet régi forradalmi ünnepe, a március 15-ike törvény keretében becikkelyeztetett. (...) Hiába próbáltak bennünket letörni, hiába próbáltak bennünket az osztrák rabigába hajtani s hiába próbálták a szabadságnak nagy ünnepét törvényes formában meg nem ünnepelhetővé tenni, nem sikerült. Felszabadultunk tehát, kedves elv-társak! 1848 eltörölte a rabszolgaságot, 1918 pedig eltörölte az emberiségnek korhadt rendszerét."
(A néptanács 1919. március 16-i rendkívüli ülésének jegyzőkönyve)

1929. március 16.
Szentendre város hazafias közönsége méltó keretek között ünnepelte meg 1848 március 15.-ének emlékét, A délelőtt folyamán rendezett iskolai ünnepélyek után a templomi istentiszteletek következtek, amely alkalomnál a református templomban Vajda István református lelkész izzó magyar érzéstől áthatott történeti vonatkozású ünnepi prédikációt tartott. Az ünnepi istentiszteletek befejeztével a városháza dísztermében a város társadalmi egyesületei részéről rendezett emlékünnep zárta be az ünnepségek sorozatát.
(MTl, 1929. március 16.)

 

Szentendre, március 15.
Szentendre hazafias közösségé méltó kegyelettel ülte meg március 15-e emlékét. Délelőtt ünnepi istentiszteletek voltlak, majd az ünnep 11 órakor kezdődött a városháza dísztermében. Az ünnepi beszédet Harsányi Béla r.k. lelkész mondta.
(MTI, 1937. március 15.)

 

A március 15-i ünnepségen ".. .kijutott a tapsból Szentendrei Géza és Szánthó Imre gimnáziumi tanulóknak is, kik igen jól szavaltak. (Szánthó Imre ráadásul kitűnően fest is, mint hallottuk édesapjától)".
(Pilishegyvidék - Budakörnyék, 1938. március 19.)

Huszonöt éves a szocialista katonai tisztképzés

Hármas jubileumot ünnepel március 15-én a Magyar Néphadsereg: a Szabadságharc 125., valamint a szocialista tisztképzés és a Kossuth Lajos Katonai Főiskola megalapításának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból pénteken Szentendrén, a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán sajtótájékoztatót tartottak. Halász Antal ezredes bevezetője után Kutika Károly vezérőrnagy ismertette a szocialista tisztképzés negyedszázados történetét. Elmondotta, hogy a demokratikus tisztképzés 1947-ben, a Kossuth Akadémián kezdődött, amelynek jogutóda a szentendrei főiskola lett. A következő két évben fegyvernemi tiszti iskolák alakításával meggyorsult a képzés üteme. A cél az volt, hogy fiatal néphadseregünk számára olyan parancsnokokat neveljenek, akik megfelelnek a fokozott minőségi követelményeknek.

Az ellenforradalom leverése után hozták létre az Egyesített Tiszti Iskolát és a Kilián György Repülőtiszti Iskolát. Itt már a négyéves oktatási idő lehetővé tette, hogy a parancsnoki szakok mellett általános iskolai tanári, vagy szaktechnikusi polgári képzést is szerezzenek a hallgatók. A katonai főiskolák olyan politikailag szilárd, szakmailag korszerűen felkészült tiszteket képeznek, akik képesek hivatásuk maradéktalan teljesítésére, s alárendeltjeiket úgy nevelik, hogy a Magyar Néphadsereg magas színvonalban meg tudja oldani a rá háruló feladatokat.
A tájékoztató után bemutatták a sajtó munkatárséinak a szentendrei főiskola korszerű audiovizuális rendszerű oktatótermeit, nyelvi laboratóriumait, a hallgatók kollégiumi termeit, majd a nemrégen épült sportcsarnokot, kiállítják a tiszti képzés 25 éves dokumentumait is. (Heves Megyei Népújság, 1973. március 13.)

Szentendrei Tavaszi Napok

Szentendrén március 14- én 15 órakor kezdődnek a városi ünnepségek. A városi köztemetőben Petzelt József, az 1348—49-es forradalom és szabadságharc tábornoka síremlékénél koszorút helyeznek el az ön- kormányzat, a pártok, társadalmi szervezetek és intézmények képviselői.

Március 15-én délelőtt 11 órakor térzene köszönti a Fő tér közönségét, néptánc bemutató színezi a tavaszi megemlékezést. Az ünnepség díszvendége és szónoka Dornbach Alajos, az Országgyűlés alelnöke lesz.

Déli 12 órakor a városháza dísztermében fogadás keretében megnyitják a Szentendrei tavaszi napok 92. művészeti eseménysorozatát Ezt megelőzően ugyanott március 14-én, szombaton 19 órakor Sebestyén Márta közreműködésével hangversenyt ad a Vujicsics együttes, amely másnap 12 órakor a Fő téren muzsikál. Ugyanott közreműködik a Szentendre néptáncegyüttes, a Bajcsy-Zsilinszki Úti Általános Iskola és az Opanke nemzetiségi néptáncegyüttes, valamint az állami zeneiskola fúvószenekara.

Este 7 órakor a városháza dísztermében a Tomkins énekegyüttes és a szentendrei kamarazenekar ad hangversenyt.

A hónap végéig tartó rendezvénysorozat keretében 16-án ugyanitt a Duó On- hangversenyét rendezik meg. Ezt követően alternatív és más színházak előadásaira, kiállításokra kerül sor a városban. Szentendre vonzáskörzetében az igényesen szerkesztett ünnepi programok közül figyelemre érdemes a Leányfalun 15-én délelőtt rendezendő ünnepség. Dr. Szél Péter, a választókörzet országgyűlési képviselője mond beszédet a művelődési házban. Ebből az alkalomból Kovács István színművész mond verset.

Pomázon március 14-én, szombaton 16 órától a Vörösmarty-lakótelepen, majd a Piac téren a dunabogdányi fúvószenekar ad térzenét. Este fáklyás felvonulás indul a művelődési házhoz, ahol 7 órától a Wurlitzer 68. együttes koncertezik.

Tizenötödikén, vasárnap 9.30-kor a művelődési házban Turcsányi Sándor tanácsnok mond ünnepi beszédet. Tízkor emléktúra indul a kőhegyi Petőfi-kilátóhoz. A művelődési házban délután két órakor kezdődnek az ünnepi műsorok.

(PMH 1992. március 13. péntek)

 

 
Névnap
Ma 2019. április 20., szombat, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Szentendre Művészet - Vincze Ottó
09_barna.jpg 04_szurke.jpg 15_model.jpg 08_fekete.jpg 11_model.jpg 06_szurke.jpg 10_model.jpg 14_model.jpg 05_szurke.jpg 03_szurke.jpg
Hírajánló
SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Szentendrei Teátrum

Szentendrei Teátrum

1958 nyarán rendezték meg első ízben a Szentendrei Kulturális Napok rendezvénysorozatot, a Szentendrei Hetek, majd Szentendrei Nyár elődjét.

Szentendrei Márka üzem

Szentendrei Márka üzem

1973 óta működik a Pest Megyei Pincegazdaság Szentendrei Márka üzeme.

"A Pest Megyei Pincegazdaság Márka  palackozó üzemében naponta harminc-ezer literes és ötvenezer két decis palackot töltenek meg a közkedvelt üdítő itallal. Ezeket a

Választási utózengék

Az 190l-es országgyűlési képviselő-választásokon már Szentendrén is kegyetlen korteshadjárat indult. Hiába reménykedett a Szent-Endre és Vidéke 1900. október 7-i számának cikkírója abban, hogy „

Most, különösen aktuális - A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című dokumentumfilmet - rendezte:Hajdú Eszter - láthatták azok akik eljöttek csütörtökön este a P'Artmoziba. A bemutató után Fónagy János (Fidesz) és Gulyás József

A nők választójoga

A 17. századtól a nők elszánt küzdelmet indítottak az egyenjogúsításukért. Az első modern értelemben vett nőjogi harcos a 18. századi francia származású Olympe de Gouges volt, aki „A polgárnők és asszonyok

Mondd, te kit választanál? - Választás 2018

Ó, mondd, te kit választanál?

A következő országgyűlési képviselő választáson Szent-Endrén egy-egy függetlenségi és néppárti programmal fellépő jelölt is indul.

Picasso kalandjai Szentendrén

A National Geographic stábja hazánkban forgatta a Géniusz: Picasso sorozatot, melynek számos jelenetét Szentendrén vették fel. A műsor a 20. század egyik legismertebb és

Keresés a honlapon