Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa134
mod_vvisit_counterTegnap138
mod_vvisit_counterEzen a héten852
mod_vvisit_counterMúlt héten1108
mod_vvisit_counterEbben a hónapban134
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban4919
mod_vvisit_counterÖsszes látogató461295

Látogatók 3
2022-10-01 16:47

Barcsay - díj 2018.

Barcsay - díj 2018.
Az évente odaítélt díjat 1989-ben, a Mester elhunyta után egy évvel Barcsay Erzsébet, Barcsay Jenő festőművész testvére alapította meg közérdekű közhasznú felajánlásával.

2006-ban a Barcsay-jogutód Kónya házaspár - Kónya Márta és Kónya Ferenc - létrehozta a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítványt, mely a Magyar Képzőművészeti Egyetem által

a művészeti anatómia tantárgyban kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóknak adható Barcsay-jutalom mellett – immár attól teljesen függetlenül – minden évben BARCSAY-DÍJAT adományoz, pályakezdő fiatal művészeknek, akik olyan kvalitásos alkotásokat hoznak létre, melyek méltó módon idézik és őrzik Barcsay Jenő szellemiségét, alkotói következetességét és a művészet iránt érzett alázatát.

 

A pályázaton részt vehetnek – határoktól függetlenül – mindazok a Kárpát-medencében, vagy a világ bármely táján élő, magyar ajkú, felsőfokú tanulmányaikat már befejezett pályakezdő festőművészek, akik 2017. december 31-ig még nem töltik be 35. életévüket.

A díjat, minden évben Barcsay Jenő születésnapján adják a pályázat nyerteseinek.

Idén, a negyven pályázó közül, három tehetséges festőművésznek - Kósa Gergelynek, Kristóf Dánielnek és Máthé Lászlónak - ítélte oda az alapítvány kuratóriuma a rangos elismerést.

Az ünnepségen Kónya Ferenc köszöntője után Feledy Balázs művészeti író tartott egy izgalmas előadást Barcsay Jenőről, az alapítványról, a három nyertesről a végén köszöntötte az idén januárban 88 éves Balogh László festőművészt. Ezután, Nagy Gábor festőművész, az alapítvány egyik kurátora, szakmai szempontból méltatta a díjazottakat, mutatta be szakmai pályafutásukat.
Az ünnepségen fellépett a Barcsay Jenő Általános iskola három tanulója és a Vujicsics Tihamér zeneiskola fuvolása, akik színvonalas műsorukkal nagy sikert arattak .

Furcsának találtam, hogy az idei díjátadón nem volt lehetőség a nyertes pályázók munkáiból készült kiállítást megtekinteni, és sem a polgármesteri hivatal sem pedig a Ferenczy Múzeumi Centrum nem képviseltette magát.

 
Névnap
Ma 2022. október 01., szombat, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.
Keresés a honlapon