HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa185
mod_vvisit_counterTegnap237
mod_vvisit_counterEzen a héten1164
mod_vvisit_counterMúlt héten1545
mod_vvisit_counterEbben a hónapban820
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban6183
mod_vvisit_counterÖsszes látogató293076

Látogatók 5
2020-07-04 19:18

Emlékezés 1956.

A hősök véletlenül születnek.

A 16-éves Piszkátor Panni Izbégről 1956 október 23.-án délutáni műszakba ment dolgozni  a Láng Gépgyárba. A munka után hazaindult. A gyár kapujában  " lukas zászlókkal " díszített, emberekkel tömött teherautókkal és  a járdán hömpölygő tömeggel találkozott. Egyszer csak egy ídősebb férfi  lekiabált Panninak " Ha szereted a hazádat akkor velünk jössz. " Ő igent mondott és máris fent volt a többiek között egy géppisztollyal a kezében. A fegyver nem volt számára idegen, mert  - " amikor inas tanuló voltam a Wesselényi utcában, ott az MHK edzéseken puskát adtak a kezünkbe és megtanítottak lőni is."
A Váci  útról egyenesen a Szénatérre mentek, ahol október 26.-án megalakult a Szénatéri Felkelők Csoportja. Az akkor még csak épülő metróalagút biztonságos búvóhelyül szolgált. Ott pihentek és onnan jártak ki harcolni a térre.

" Egyik nap a társunk megsebesült és bevittük a Szent János Kórházba. Kifelé jövet orosz és magyar katonák vártak bennünket. Letartóztattak  és egy közeli laktanyába vittek. Ott voltunk pár napja amikor egyik este egy katonatiszt megállt a börtön előtt és megkérdezte , ki a Piszkátor Anna? Félve jelentkeztem, mert nem tudtam mi vár rám. Ő kedves  hangon mondta, hogy gyere velem. Azóta már tudom, számára nem volt ismeretlen a Piszkátor név.  Sok év után is hálásan gondolok arra az estére."

Panninak ez a nap volt szabadulásának napja, s talán ennek a jóindulatú személynek köszönheti az életét is.

A Sors az egy rejtélyes valami.......

Szerető családja és barátai sejtették, hogy ez a szabadság nem tarthat sokáig . Segítői  kézről-kézre adva , kalandos utakon 1956 november 27.-én kimenekítették az országból.  Panni ma Mrs Anna Csáky néven az USA-ban él.

1990-ben a magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége emléklappal, 1995-ben pedig a Magyar Köztársaság Elnöke emlékéremmel ismerte el a  Szabadságharcban való részvételét.

Epilógus.

Hogy mi a hazaszeretet, azt Panni az izbégi  Általános Iskolában tanulta meg, melynek igazgatója a még  ma is köztiszteletben lévő Kovács Rózsa néni volt. Az elsőáldozás bensőséges élményét Dr. Pogonyi Tibor Plébános Úrtól kapta. Panni emlékszik a vasárnapi szentmiséken felcsendülő énekekre, melyeket Benes Ernőné, Jolika néni kisért harmóniumon és Király nénire aki délutánonként a " rózsafüzéres asszonyok" előimádkozója volt.

Még sokan vagyunk, akik tiszteltük és tisztelettel hajtunk fejet e városrész egykori polgárai előtt.

Dr. Bodonyi Valéria. - 2011.

Piszkátor Anna, 2011-ben megkapta a SZENTENDRE 1956 EMLÉKÉRMET.

----------------------------------------------------------------------------------------

1956. október 23-án 9 - fél 10 tájban a Főtéren összegyűlt tömeg - többnyire fiatalok- spontán elhatározással a laktanyába ment, Krajcsovics Márton helyi tanár és a laktanyában katonáskodó népszerű fővárosi futballkapus (Aczél) beszéde a tömeg mellé állította a katonákat, akik a civilekhez csatlakozva a városháza elé vonultak. A városháza mellett ".. .állványt ácsoltak össze, mely előtt gyülekezett a város lakossága, köztük Huzsvik György ügyvéd is, s megjelentek a hangadók is. Rövid idő alatt megalakult a forradalmi bizottság, melybe közfelkiáltással Zauer János helybeli építőmestert is beválasztották. Zauer azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az emelvényről távolítsanak el egy Bella nevű személyt, aki Erdélyből települt ide, majd pártfunkcionárius lett belőle. Ez meg is történt. Ezt követően megalakult a munkástanács, melynek később Zauer lett az elnöke. Az ő fellépésének köszönhetően a forradalmi időszak alatt nem volt semmiféle atrocitás, vérontás. A város lakói örültek annak, hogy győzött a forradalom s ki fognak menni az oroszok. November 4-e után Zauert elvitték a pufajkások, megverték, egy időre börtönbe zárták. Huzsvik György is hasonló sorsra jutott, börtönből való szabadulása után is hátrányos megkülönböztetésben volt része."

(Zsigmodi Károly szentendrei lakos visszaemíékezését lejegyezte Novacsek Vojnics Kornél helytörténész 1993 októberében.)

Az 1956. október 23. után elbocsátott hivatalnokok kérik visszahelyezésüket. "T-né nyugodtan meri állítani, hogy őt másodszor is a szovjet hadsereg szabadította fel. A dolgozóknak csak az a kifogása ellene, hogy ő kommunista volt, semmi más. (...) Katona Sándor kifejti, hogy T-né

komoly mértékben hibás volt azért, hogy vele szemben az apparátuson belül ellenszenv alakult ki."

"7. határozat. A Végrehajtó Bizottság T.J.-né előadónak 1/4/1956 és Sz.K. előadónak 1/5/1956. számú, múlt évi november hó 16-án a Városi Tanács VB. elnöke által hozott [elbocsátó] határozatát hatályon kívül helyezi. Az államigazgatás egyszerűsítése céljából T.J.-né és Sz.K. munkakörét illetve munkaviszonyát 1957. január hó 31-el kétheti felmondási idő mellett felmondja, munkaviszonyukat február 15-tel megszünteti." (Felsőbb utasításra csökkenteni kell az apparátusok létszámát.)

"Hornyák Jenő vb-tag napirenden kívül a Végrehajtó Bizottság tudomására hozza, hogy milyen dolgok történnek a városban. Először is elmondja, hogy Jobbágy Jánost, a nemzetőrség parancsnokát és Szentendrei Lászlót, a nemzetőrség helyettes parancsnokát a napokban letartóztatták és elvitték. Nem a helyi, hanem a budapesti rendőrség foganatosította a letartóztatást. A város területén ez nyugtalanságot kelt, mert nevezettek működése a város területén a nyugalom, fegyelem és rend helyreállítására irányult."
(Az 1957. január 29-1 vb-ülésjegyzőkönyve)

 

 

 
Névnap
Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon