HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa185
mod_vvisit_counterTegnap237
mod_vvisit_counterEzen a héten1164
mod_vvisit_counterMúlt héten1545
mod_vvisit_counterEbben a hónapban820
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban6183
mod_vvisit_counterÖsszes látogató293076

Látogatók 3
2020-07-04 19:22

Emlékezés Ligeti Erikára (1934 - 2004)

12 nap 12 ház Ki mint él ….
4. Ligeti Erika

Mikor először meglátogattuk, ölében, gyermekével fogadott.
— Ilyen srácot még nem láttam. Nem eszi a paprikás krumplit... — mondta és mi bocsánatot kértünk a zavarásért, „majd később visszajövünk ...”
Egy óra múlva kerestük. — Várta magukat, biztosan itt van valahol a környéken — mondták a szomszédok.
Ligeti Erika szobrászművész, nyakában Benedekkel futva érkezik.
Nápolyival, keksszel, omlós süteményekkel, kávéval kínál.
— A művészet mellett háziasszony is?
— A fiamnak jobb lenne egy „igazi” mama, aki minden idejét vele tölti; nincs szerencséje...
— És a férje?
— A férjem szakmabeli, a Képzőművészet című folyóirat munkatársa, úgyhogy ő beletörődött...
— Gyümölcsöt tett el?
— Igen. Rámtörtek a telep asszonyai egy kosár cseresznyével: „most pedig, Erika, befőzünk...”
— Főzni szeret?
— Sütni szeretek: palacsintát. Mindig odaégetem, s csak most tanultam meg rendesen átpördíteni.
— És az ilyen kérdések miatt nem szokott megsértődni?
— Miért? Előbb tudtam kisplasztikát csinálni, mint palacsintát. Nyilván ezért érdekli jobban az utóbbi.
Nevet. Szemüvege mögül pajkosan hunyorít.
— Nagy szobrokat egyáltalán nem csinál?
— Kisplasztikákat, érmeket készítek. Megrendeléseket általában arra kapok.
— Az nőiesebb munka.
— Talán azért. De én sohasem szégyelltem, hogy nő vagyok. És az ilyen „megkülönböztetésekért” sem haragszom. Bár szerintem nő is
megélhetést a művészettel szemben ?
— Megélhetés kis em-mel, művészet naggyal.
— Tehát, aki nem kap megrendelést és nem veszik a képeit, ámde tehetséges, éljen könyöradomány okból?
— Nem. Dolgozzon addig, amíg el nem ismerik. Legyen például — rajztanár.
— Könnyű azt mondani...
— öt évig én is tanítottam
készíthet nagy szobrot. Én azért csinálom az érmeket, mert grafikai ösztönömet élhetem ki bennük.
Mutatja őket. Sorban: a Lenin-centenáriumi pályázat díjat nyert érmeit, a szentendrei napok emblémájával díszítettet — ebből nyolcat csinált, hogy válogathassanak.
— Elsőbbrendűnek tartja a
egy általános iskolában. Utána lettem csak ösztöndíjas.
— Embereszménye?
— Mindenki, akinek lelke van és tervei. Közel áll hozzám a játékosság, szeretem a mesevilágot. „Félek a játszani nem tudó embertől.” - József Attila mondta.
(PMH_1970. október 09. Tamás Ervin)

Ligeti Erika műtermében

Fiatal ember, művésznek még inkább, de már jó néhány esztendeje a magyar éremművészek legjobbjai között tartják számon a kiállítások látogatói. 1934- ben született Budapesten, a Képzőművészeti Főiskola után öt évig rajztanárkodott Mindössze huszonegy éves, amikor két terrakottájával már ott szerepel a VI. országos képzőművészeti kiállításon, a Műcsarnokban.
Kitűnő, sokat ígérő kezdet; tehetségének és intellektusa frisseségének, szellemes, bölcs iróniájának köszönheti, hogy az indulása óta eltelt tizenhét esztendőben pályája töretlenül fölfelé ível, hogy ott volt minden nagyobb országos tárlaton, és éremművészként máris a legrangosabbak közé sorolják. Műveit önálló kiállításon 1964- ben mutatta be Hódmezővásárhelyen, 1969-ben Budapesten, a Derkovits-teremiben,
1970-ben Debrecenben, 1971- ben Budapesten, a Műcsarnokban, s az elmúlt hónapban az V. abonyi őszi tárlaton, az Abonyi Lajos Falumúzeumban.
Művésznek ideális környezetben, Szentendrén él, itt is a Kálváriától még tovább emelkedő domb tetején épült új művésztelepen, ahonnan belátni a sok tornyú, hangulatos várost Vasárnap, kora délután van, férje nyit ajtót, egyedül olvasgat a paraszti bútorokkal, falusi kerámiákkal berendezett (elő6zoba-hall-veranda- télikert együttesének szerepét betöltő) helyiségben, ö egy negyed óra múlva jelenik meg, végre sikerült elaltatnia fiukat. Műveit régóta ismerem, pályája alakulását nyomon követem, mint több, figyelemre érdemes művésztársáét, személyesen most találkozom vele először, de alig néhány perc múltán nyugtáznom is kell magamban egyénisége meghatározó vonását, közvetlenségét, barátságra, gondolatok cseréjére kész, kitárt lelkét-szellemét. Pedig talán az újabb negyed óra sem telt el, de mintha évek óta ismerném, mintha legutóbbi, félbeszakadt beszélgetésünket folytathatnánk művészetről, utazásról, Lenin egyéniségéről, Inezza Armand- róL
Épp ilyen magától értetődően megyünk beljebb a lakásba, a műterembe. Képzőművészekkel az elmúlt két és fél évtizedben kötött barátságaimnak sok ilyen találkozást köszönhetek, de máig sem vesztette el számomra mindig ünnepi jellegét a műteremlátogatás. Hiszen alkotóműhely ez, ahol egy-egy tehetséggel, kutató -kísérletező-teremtő szenvedéllyel megáldott ember dolgozik-birkózik a kimondásra érdemesnek-érettnek érzett témával-gondolattal, s a hozzá legmegfelelőbb anyaggal és e kettő együttese által megszabott-lehetséges formával. Kész, félig kész munkák, s éppen elkezdett vázlatok sorakoznak itt is az asztalokon, polcokon, a műterem közepén fölállított állványokon.
Ligeti érzelmi-szellemi birodalmát elárulják az olvasónak, ha felsorolom néhány munkája címét. íme, legutóbbi két kiállításából válogatva. Kisplasztikák: Önportré (öniróniájának legelső, remek telitalálata), Guggoló, Ikrek, Gyurka, Benedek, Niko Pirosmanisvili, Umb, Csöppencs, Fából faragott királyfi, és érméiből: Kalózok szeretője, Kodály, Páva, Ehnaton, Copernicus, Ember születik, Hyppi-Hyppi, Tükröm a világ, Család, Béke, Pávává- válván, Régi idők mozija, Szentendrei Hetek, 1970, Kettős önarckép, Sárkánylánykám.
Munkái hűen tükrözik szelleme vonzalmait: sűrűn felbukkannak érmein a történelem és művészet nagyjai, az ókori Egyiptom kiemelkedő fáraójától Ehnantontól kezdve Copemicusig, Kodályig. Vibráló szellemességét, humorát sejtetik az olyan címek, mint a Páváváválván vagy a Sárkánylánykám.
Az egyik asztalon zeneművészek éremportréi várakoznak a munka utolsó fázisára, a másikon fölfedezek hármat a szentendrei sorozatból, a harmadikon egy új pályázatra készülő érem variációi; még gipsziben vár a végső megfogalmazásra.
A műterem közepén két életnagyságú szobor gipszváltozata, az egyik Tamási községbe kerül majd, a másik Budapestre, az Üllői úti szülészeti klinika elé. Ez utóbbi ismét a sűrűn felbukkanó téma: anya gyermekével. Ősrégi, hálás témája a képzőművészetnek, Ligeti is ki tudja, hányadszor fordul hozzá, ez a szobor mégis képes újat mondani, ami megkapja az embert. Pedig csupán a két figura testtartása és egy bekomponálása jelenti rajta az újat, a gesztus eredetisége-ötletessége azonban szinte mindent el- dönthet egy szobrászati alkotáson.
Hogy mikor lesz kész a két szobor? Pontosan még maga sem tudja. Hiszen valójában máris kész, nem sok kellene ehhez a változathoz, hogy utána önteni lehessen. Az is lehet azonban, hogy még egyszer - kétezer újból megfogalmazza, az aprólékos csiszolgatás-finomítás helyett gyakran inkább ezt választja. Nyugtalan alkat, éltető eleme a kísérlet, a fáradhatatlan keresés. Kiemelkedő tehetségű művész.
PMH, 1972. november 14. (Gergely Mihály)

 

Emlékezés Ligeti Erikára

Ligeti Erikát 50 éve ismertem meg, amikor 12 éves koromban ő lett a rajztanárom a vári Táncsics Mihály Általános Iskolában, ő akkor 25 éves volt. Nem sokkal később, eszembe sem jutott, hogy más is lehetnék, mint szobrász... Mikor először belépett az osztályterembe azt hittük, hogy egy új osztálytárs érkezett, le is tegeztük rögtön, amit nem nagyon bánt de később persze Erikából Erika néni lett.Nagy hatással volt rám, úgy is mondhatnám, hogy életem egyik fő sorsformáló személyisége volt. Jó volt vele lenni gyermekként és felnőttként is később, talán, mert ő nem vesztette el a világra való gyermeki rácsodálkozást és kíváncsiságot. Kevés felnőtt tudott úgy lelkesedni, mint ő.

Szeretett mesélni, gyereknek-felnőttnek egyaránt, önmagáról, másokról a világról. Meg szeretett kötni, egy időben mindenkinek kötött, imádott olvasni, elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát mindenbe, de azt hiszem dolgozni is legalább annyira szeretett, ha nem jobban.

Mert Ligeti Erika szobrász volt, ez is legalább annyira a lényéből fakadt és ugyanannyira a része volt, mint az elképesztő lendülete és életenergiája!

Mindig is lenyűgözött, ahogy az emberekkel bánt. Noha szobrász volt - nem is akármilyen - a vizualitás tehetsége mellett, nagyon is verbális volt és remekül tudott másokkal kommunikálni és hatalmas energia bedobással tudott dolgozni másokért. Nem hinném, hogy valaha mondott volna nemet bárkinek is, ha módjában állt segíteni.

Erika macska volt, öntörvényű, szabad és játékos. A már említett gyermeki rácsodálkozás, naivitás és báj, pedig egész életében sütött belőle. Erika mindenkiről a lehető legpozitívabbat feltételezte, azt is nagyrészt ő értette-éreztette meg velem, hogy minden ember valójában egyenrangú.

Nagy összetartó volt. Aki volt vele valaha művésztelepen tudja, hogy hogyan volt minden társaság lelke, motorja, mindig a közösségért. És közben szobrászként sem pihent. Sokszor a művésztelepeken alvás helyett forró zuhanyt vett és dolgozott tovább. Főnixmadár volt, hirtelen hatalmas energiákat tudott indukálni magában, mindent elképesztő lendülettel csinált, az ember csak kapkodta a fejét.

Az pedig egy másik csoda, hogy nekem megadatott, hogy ismerhettem és sütkérezhettem a szeretetében.

Majd félévszázad nagy idő, nem is gondolok bele, milyen nagy, hány találkozás, hány születésnap, hány karácsony. Erika zseniális ajándékait nehéz überelni, negyvenedik születésnapomra negyven darab ajándékot kaptam tőle és mindegyiket külön kellett kicsomagolni.

És most itt állunk a városban Szentendrén, ahol felnőtt, alkotó életéből 35 évet töltött haláláig, a „Navigare necesse est” című szobra előtt, melynek címe egy ismert latin mondás első fele, az egész így hangzik: „Navigare necesse est, vivere non est necesse”, magyarul „Hajózni kell, élni nem szükséges”.

Azt hogy ennek a latin közmondásnak, az első felét választotta szobra címéül, Ligeti Erika egész életére jellemző. Az ő olvasatában azt jelenti, hogy alkotni, létrehozni, működni, dolgozni, törekedni cselekedni kell. Azt már nem is tartotta fontosnak, hogy a gondolat második részét alkalmazza, élni csakúgy, alkotás, cselekedet nélkül számára nem volt soha vállalható.

A szobor, melynek avatására most összegyűltünk, Ligeti Erika egy viaszveszejtéses kisplasztikájának ihletett és pontos felnagyítása Koreny Viktória által, ez a mű hordozza a Ligeti Erika szobraiból jól ismert humort, játékosságot, abszurditást, törékenységet.

Ligeti Erika művészetének központjában az ember áll. Nagyfokú érzékenységgel, empátiával, lírai hangulatú, érzelem gazdag ugyanakkor derűs és életörömmel teli művek jellemzik alkotásait, szobrait, érmeit.

A művészeti közéletben mindig nagy szerepet vállalt, haláláig az Éremszakosztály vezetője, ahogy ő fogalmazta Titoknoka volt. 1994: az év koszorús szobrásza. 1993-tól a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja, ezen kívül is sok szakmai kitüntetés és díj birtokosa.

Nagy öröm az, hogy Szentendrén, ha poszt humusz is, egy ilyen sikerült köztéri szobrát avathatjuk.

Balázs Eszter - 2009.10.09.

 

 
Névnap
Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon