HÍrképekOnline

HírképekOnline
hirkepek.hu

Jelenlegi látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa162
mod_vvisit_counterTegnap239
mod_vvisit_counterEzen a héten401
mod_vvisit_counterMúlt héten1904
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3015
mod_vvisit_counterUtolsó hónapban7559
mod_vvisit_counterÖsszes látogató303039

Látogatók 6
2020-08-11 14:13

Restart - A Laptop mint műtárgy

Restart - A Laptop mint műtárgy
Megnyílt a Barcsay Múzeumban Fekete János korábbi ötlete alapján, Restart - A Laptop mint műtárgy című kiállítás.

A vendégeket Kassai Hajnal, a Ferenczy Múzeumi Centrum általános igazgatóhelyettese üdvözölte.

Gyürk Dorottya Szentendre kulturális alpolgármestere köszöntője után Szalay András építész, művészettörténész nyitotta meg a kiállítást. Megnyitójában az 1917-es a Független Művészek Társaságának éves New York-i kiállítására Marcel Duchamp  - Fountain (Forrás) című műve a piszoár és a Restart - A Laptop mint műtárgy című kiállítás tárgyai közötti összefüggéseket elemezte, az anyagcsere fogalmán keresztül. A műtárgy rangra emelt laptop-ok között, Borsódy Eszter iparművész, számítógép - alkatrészekből készített különleges ékszerit is megcsodálhatta a közönség.
A rendezvényen Farkas Izsák hegedűs csodálatos hegedűjátékával kápráztatta el a jelenlévőket.
A kiállítás kurátora,  Rappai Zsuzsa művészettörténész volt.

Gyürk Dorottya köszöntője itt olvasható:

Megjött a tavasz és ismét felpörgött a képzőművészeti élet Szentendrén. Hetente nyílnak kiállítások. Az állandó kiállításokat rendre újra rendezik a kurátorok, hogy ne unjunk rájuk. Kiírásra kerültek a public art, land art és selfie objekt pályázatok.
Hárommal több, mint az elmúlt évben. Fellelkesülve az Art Capital tavalyi sikerén, az idén júniustól szeptemberig fog tartani a rendezvény. Folytatjuk az együttműködést a város legjelentősebb művészeti csoportjával a Vajda Lajos Stúdióval, idén is vannak közösen megvalósítandó világraszóló nagyszerű terveink. Készülünk a város óvodáival, általános és középiskoláival a Föld napi köztéri kiállítási projektünkre a Duna korzón, melynek fővédnöke idén Áder János köztársasági elnök lesz. Mentés
Ebbe a sokszínűségbe az is belefér, hogy polgári kezdeményezésre valósuljon meg egy kiállítás. Most ennek örülhetünk itt együtt.

Amikor ez a kiállítás néhány évvel ezelőtt megszületett Fekete János kezdeményezésére, és én ott voltam a megnyitón a Péter Pál galériában, akkor még nem voltam kulturális alpolgármester. Ezért arra gondoltam, hogy most szívesen átlépném a protokolláris kereteket és a szokásosnál személyesebb gondolatokat fogalmaznék meg. Mehet?

A Restart kiállításon a művészet tárgya egy igazi vanitas tárgy. Melynek élettartama alig hosszabb 1-2 évnél, aztán eldobjuk újat veszünk.

Mély nyomot hagyott bennem a napokban egy másik kiállítás, ami az elmúlt héten nyílt a Pajor kúriában. És nem tudom megállni, hogy egy gondolat erejéig össze ne kössem a maival. Használati tárgyak vannak itt is és ott is kiállítva. Igaz van köztük 7000 év.

A fény régészete című kiállítás régészei arra keresték a választ, hogyan lehetséges az, hogy 7000 évvel ezelőtt különböző földrészeken talált tárgyakon ugyanazok a motívumok találhatóak, miközben nyilvánvaló, hogy semmiféle kulturális kölcsönhatás nem lehetett a vizsgált területek között. A megoldást aztán az archeoasztronómia, a régészet egyik ága szolgáltatta.

A használati tárgyakon az égbolton látható - Nappal és Holddal - kapcsolatos fényjelenségeket ábrázolták. Ezek pedig a világ minden pontján ugyanúgy néznek ki, sőt ma is ugyanúgy néznek ki, mint 7000 évvel ezelőtt. Őseink a neolitikumban tárgyaikon nem kevesebbet, mint a fényt és az azt kibocsájtó világmindenséget ábrázolták.  7000 évvel ezelőtt élt őseink a végtelent kutatták, tárgyaikon a világmindenséget igyekeztek megragadni, magukat pedig annak részeként, annak közepébe helyezve jelenítették meg.

A XX - XXI sz. fordulójának kultikus tárgya a kütyü. Nézzük gyerekeinket, egymást a HÉV-en, villamoson, lefele meredve nyomjuk a billentyűzetet, nem nézünk ki az ablakon és a legkevésbé sem tekintünk föl az égre. Folyamatosan ügyezünk és szinte soha sem szemlélődünk.

Nézzünk mélyen a lelkünkbe! Mikor tekintettünk föl legutóbb a csillagos égre, mikor néztük mélázva a vonuló bárányfelhőket, vagy számoltuk a hulló csillagokat?

Nem zárjuk-e be magunkat ezen vanitas tárgyak által, kicsinyes világunk nyomorú ketrecébe? És miközben egyre gyorsabban hajtjuk a mókuskereket, azt hisszük kitartó taposásunk által előre haladunk, pedig jóllehet csak helyben pörgünk, saját tengelyünk körül. Az élet valódi dimenziói pedig a magunk ácsolta ketrecen kívül vannak.

Ezek a XXI. századi tárgyak, azt az illúziót adják nekünk, hogy általuk legyőzhetetlenek, mindenhatóak vagyunk. Földrajzi távolságokat hidalunk át anélkül, hogy akár egy lépést is tennénk, kapcsolatokat létesítünk anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról, üzletet kötünk anélkül, hogy a tenyerébe csapnánk a partnerünknek, adunk veszünk anélkül, hogy kimennénk a piacra.

Tudunk-e harmóniában élni a világgal, a világot teremtő és igazgató erővel, ha nem tekintünk nap, mint nap az égboltra, ha nem keressük szüntelen helyünket a végtelenben? És le tudja- e hozni a csillagot az égről a ma embere, ha föl se tekint az égre? Van-e értelme annak az életnek, mely kisebb célt tűz ki maga elé, minthogy lehozza a csillagot az égről? Őseink a neolitikumban megtették ezt. És megtették a szentendrei alkotók is, akik művészetük, gondolataik által fölemelték a XXI. század legjellemzőbb vanitas tárgyát az örökkévalóság világába.

Kiállító művészek:
Aknay János, Almási Gertrúd, Asszonyi Tamás, Baksai József, Bálint Ildikó, Barakonyi Zsombor, Bihon Győző, Bojtor Verebella, Borsódy Eszter, ef Zámbó István, Farkas Zsófi, Fekete János, FeLugossy László, Gulyás Andrea, Jávor Piroska, Kemény Zoltán, Krizbai Alex, Lukoviczky Endre, Orbán Attila, Pacsika Rudolf, Paraszkay György, Pistyur Imre, Regős Anna, Regős István, Szabó Tamás, Tímár Gergő, Verebélyi Diána, Závodszky Ferenc

 
Névnap
Ma 2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna és Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.
Hírajánló
Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Fotoriporter nyerte a nyúl fogó versenyt

Koránkelők világbajnoksága

Belgrád, 1970. április 28. Kocsis Tamás, az MTI tudósítója írja:

A sokfajta különleges világbajnokság között is nyilván a legmeglepőbbek közé tartozik a legújabb: a koránkelők Jugoszláviában most megtartott világbajnoksága.
A verseny első számú feltétele: start minden számban hajnali öt óra öt perckor, s a versenyzőknek egyenesen az ágyból kellett a zombori versenypályára befutniuk.

Meghalt Tóth Antal művészettörténész

Meghalt Tóth Antal művészettörténész
1945 - 2020

Sokunk egykori kollégája, ismerőse, Tóth Antal művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Szobor osztályának egykori vezetője, hosszú súlyos betegség

Megalakult az új képviselő-testület

Október 30-án, szerda délután tartották az önkormányzati választást követően az első, alakuló képviselő-testületi ülést a Városháza dísztermében ünnepélyes körülmények között, sok vendég, köztük Hadházy Sándor országgyűlési képviselő részvételével. A bő egyórás ülést követően Fülöp Zsolt polgármester – a képviselők nevében is – beszélgetésre, koccintásra hívta a jelenlévőket.
(forrás:szentendre.hu)
képek: https://szentendre.hu/megalakult-az-uj-kepviselo-testulet/?fbclid=IwAR1r9K8HWusfnCTHQAqG6iYITbYXXJdvqUAE5r1k_uABXm-0yKCsy-cxRHA

Képviselők eskütétele

Az ülés Horváth Ákos, a Helyi Választási Biztosság tagjának beszámolójával kezdődött, aki részletesen ismertette a választás eredményét, mely öt évre meghatározza

Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!
Önkormányzati Választás 2019.

Minden választáskor felkorbácsolódnak az indulatok pro és kontra, ez természetes. A jelölteket támogatók - korrekt esetben - a jelöltjük előnyeit mutatja be, felsorolva életrajzát, eddigi munkásságát, jövőbeni terveit, stb.. . Próbálják befolyásolni a meggyőzni a választópolgárokat, hogy miért az ő jelöltjüket támogassák.Ez így helyes is.A választás napján, a választók és a támogatók behúzzák a "ikszet" a számukra megfelelő helyre és este 19 óra után várják az eredményeket. A választási bizottság által kihirdetett eredmény végleges. Lehet ellene hadakozni, ez általában eredménytelen. Tehát, megvan a győztes. A támogatói örülnek, az ellentábor bánatos. (Sírni, csak a győztesnek szabad. vagy Jézusmária, győztünk!)
Úgy gondolom, attól kezdve, hogy kihirdették a győztest, őt mindenkinek támogatni kell, mert ha ő jól végzi a munkáját, akkor az országnak, megyének, településnek is hasznára válik, függetlenül, hogy az egyes ott lakó rá szavazott vagy sem.
" ... aztán exponáltam. II.

“... aztán exponáltam. II.”
Szeretettel meghívom Önt és kísérőjét
2019. szeptember 20-án pénteken 17.30 órakor nyíló,
vetítéssel egybekötött fotókiállításomra,  a Városház Galériába.
(Szentendre, Városház tér 3.)
A megnyitón, Kopin Katalin művészettörténésszel
beszélgetünk a fotókról és Szentendréről.

Önkormányzati választások 2019.

Dumtsa Jenőt — egyedüli jelöltként — "egyhangú felkiáltással" ismét polgármesterré választották.
(A képviselőtestület 1902. október
25"( ülésének jegyzőkönyve)

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban

SPACE - Deim Balázs fotókiállítása a Partmoziban
2019. március 14.

Vincze Ottó képzőművész, égboltos megnyitóbeszéde:

Kedves Barátaink! A mostanra kialakult helyzetben Deim Balázs vállalta magára, hogy engem kér fel kiállítása megnyitására, annak minden következményével.

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Hazatérés - Zarubay Bence retrospektív kiállítása

Zarubay Bence 47 éves, Szentendrén élő és alkotóművész. Festő, grafikus, nyomdász, fotós, zenész, lovas és andragógus egy személyben.

Az andragógia a felnőttképzés tudománya; a felnőttek iskolai

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Elhunyt, Papachristos Andreas szobrászművész

Életének 82. évében, 2019. február 5-én elhunyt Papachristos Andreas szobrászművész, a Szentendrei Új Művésztelep alapítótagja.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A HÓNAP MŰTÁRGYA II. – Vincze Ottó műtárgyegyüttese

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet,

VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN 1978

A szentendrei művészet forrásai
VAJDA LAJOS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA A NEMZETI GALÉRIÁBAN

Vajda Lajos műveinek régóta várt retrospektív tárlatát októ- 3 bér elsejéig tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Galériában, | hétfő kivételével, naponta 10 és 18 óra között.

Sziráki Ferenc emlékére

Sziráki Ferenc, városunk egykori (1957-1967) tanácselnöke, 2018. október 3-án életének 93. évében elhunyt.
Ezzel a régi interjúval idézzük fel emlékét.

Mit tartogat 1966?
ÚT, CSATORNÁZÁS, LAKÁSOK

Munkatársunk felkereste Sziráki Ferencet, a városi tanács elnökét, akitől az idei évre vonatkozóan a következő tájékoztatást kapta:
— Az 1966-os év jelentős fejlődést biztosít városunknak. Az elmúlt három éven keresztül,

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Kiről és mikor nevezték el városunkat Szentendrének ?

Elsősorban minket, szentendreieket, érdekel a fenti kérdés tisztázása, de idegen- forgalmi szempontból is szükség van erre.

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez

Szigeti veszedelem - Zrínyi szózata vitézeihez
(részlet)

24. Mindenfelől ránk néz az nagy keresztyénség,
Mi vitéz kezünkön van minden reménség;

Birka csárda és Postás strand

A Mathiász Tsz impozáns vendéglő építését vállalta el a postás strandon. "Már ilyen korai stádiumban is látható: nem mindennapi épülettel gazdálkodik majd a város.

Az intelligencia felbukkanása

Emergence of Intelligence (Az intelligencia felbukkanása)

 

Napjainkban a mesterséges intelligencia a computer science talán legkurrensebb területe. A világ legrangosabb egyetemei és kutatóintézetei kutatják,

Országzászló avatás

A TURISTA VIDÉK ORSZÁGZÁSZLÓ AVATÁSA.
A Magyar turistatársadalom nagyszabású hazafias megmozdulása volt a Szentendre feletti Kőhegy magaslatán emelt országzászló felavatása, amelyen 4o

Szentendreiek százöt éve járhatnak moziba

Film és fotográfia Szentendrén

Falk Lajos visszaemlékezése a moziról
1974. június 21-én

Abban az időben (912-re emlékszem vissza) bizony hetenként egyszer vagy kétszer volt mozi-előadás Szentendrén. Ezt a mozi tis az édesapám szervezte meg. Úgy történt a dolog,

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már a műteremben vannak

Az oroszok már Szentendrén vannak?

Hétszáz fős művészeti egyetemet hoznának létre a festők városában · Nagy üzlet a felsőoktatás

MNO.hu Végh Attila 2005. augusztus 23., kedd 01:00

Az Orosz Föderáció kulturális minisztériuma művészeti főiskolát kíván létrehozni Szentendrén. A hétszáz főt befogadó tanintézmény terve nagy vihart kavart a városban, a helyi lakosok petíciót nyújtottak be

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

Bezárják a Rákóczi Gimnáziumot

1996. március 26-án a képviselő testület 10 "igen", 6 "nem", és 2 "tartózkodás" mellett határozatot hozott a Rákóczi Gimnázium megszüntetéséről.

Keresés a honlapon